Hlavní obsah

V opilosti ubodala svého druha, stráví deset let za mřížemi

Právo, Miloslav Hradil
Olomouc

Vrchní soud v Olomouci poslal v úterý na deset let do vězení šestačtyřicetiletou Pavlu Prášilovou, která v Olomouci zavraždila stejně starého muže, s nímž dlouhodobě žila v jedné domácnosti. Potvrdil tak verdikt krajského soudu, proti němuž se žena odvolala.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

”Považujeme to za přiměřený trest. Krajský soud však podle nás nedostatečně vyhodnotil osobu obžalované, a proto jsme z podnětu jejího odvolání změnili výrok o způsobu výkonu trestu. Původně jej měla vykonat ve věznici se zvýšenou ostrahou, my jsme rozhodli, že jej vykoná ve věznici s ostrahou,“ řekl Právu mluvčí vrchního soudu Petr Angyalossy.

K tragédii došlo předloni na Štědrý den okolo půlnoci, kdy muž po předchozím požití většího množství alkoholu probudil Prášilovou a požadoval po ní další alkohol. Použil vůči ní přitom drobné fyzické násilí, a když ji tahal po bytě, bodla jej žena nožem s čepelí dlouhou 12 centimetrů do hrudníku. Muž na následky zranění zemřel loni 28. února.

Muž byl extrémně žárlivý 

Prášilová tvrdila, že neměla v úmyslu druha usmrtit. Poukazovala přitom mj. na to, že nepracoval a ona jej živila. Muž podle ní přitom nadměrně požíval alkoholické nápoje a dlouhodobě ji verbálně i fyzicky napadal. Přitom byl extrémně žárlivý.

Intenzita útoků muže vůči ní se podle Prášilové postupem doby zvyšovala a útok, kterého se její druh vůči ní dopustil v inkriminovanou dobu, byl zcela odlišný od dřívějších. „Měla jsem obavy o svůj život,“ tvrdila obžalovaná, která sama byla v době činu v těžkém stupni opilosti.

Ženě hrozil za vraždu trest odnětí svobody na deset až osmnáct let. „To, že verdikt je na spodní hranici sazby, zohledňuje okolnosti případu. I poškozený se podílel na vzniku situace, která vedla k jeho smrti,“ dodal mluvčí vrchního soudu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám