Hlavní obsah

V Olomouci hořel cyklohexan, škoda je pět milionů

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Škodu pět milionů korun způsobil rozsáhlý požár, který zachvátil jeden z objektů v průmyslovém areálu v ulici Šlechtitelů v Olomouci. Hořela tam technologie a chemická látka cyklohexan. Nikdo nebyl zraněn, příčina požáru je v šetření. Právo o tom ve středu ráno informoval mluvčí krajských hasičů Zdeněk Hošák.

BEZ KOMENTÁŘE: Rozsáhlé škody napáchal noční požár v průmyslovém areálu v OlomouciVideo: HZS Olomouckého kraje

 
Článek

K ohlášenému požáru podle Hošáka vyjely krátce před jednou hodinou ranní čtyři jednotky včetně výškové techniky. Ještě před jejich příjezdem se požár marně pokoušeli uhasit pomocí několika ručních hasicích přístrojů pracovníci areálu na noční směně.

„Průzkumem jsme zjistili zahoření v několika částech budovy. V jedné z místností zřejmě došlo k zatím nespecifikované závadě a k požáru na technologii s výrazným akcelerantem požáru chemické látky cyklohexanu,“ uvedl mluvčí s tím, že hasičům se velmi rychle podařilo požár lokalizovat i likvidovat pomocí speciální příměsi pro účinnější hasební efekt.

Cyklohexan je uhlovodík ze třídy cykloalkanů. Používá se jako rozpouštědlo v chemickém průmyslu a také jako surovina pro průmyslovou výrobu kyseliny adipové a kaprolaktamu (meziproduktů pro výrobu polyamidů). Zdroj: Wikipedia

„Jednalo se o velmi nebezpečný a náročný zásah v dýchací technice s vyžadujícím dohledem na maximální bezpečnost skupin uvnitř hořících prostor,“ zdůraznil Hošák s tím, že škoda byla vyčíslena na pět milionů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám