Hlavní obsah

V konečnících převezli drogy za milióny

Právo, Novinky, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Pětičlenný gang měl propašovat do Švýcarska minimálně tři kilogramy pervitinu ukrytého v řitních otvorech. Od pondělí stojí před ostravským krajským soudem. Během necelého roku měli dva z obžalovaných tímto kuriózním způsobem převézt minimálně tři kilogramy drog, které pak další člen skupiny v Curychu prodal. Všichni si tak měli vydělat zhruba 3 mil. Kč.

Foto: Dana Ehlová

Kníže Václav – světec a patron Dobrušky nazval Petra Kakrda soubor makrofotografií s náměty z dobrušských kostelů sv. Václava a sv. Ducha.

Článek

"Drogy pašovali zabalené v prezervativech a ukryté v konečnících. Každý z nich převezl najednou 150 až 200 gramů pervitinu. Cestovali autem i letecky a ani jednou je celníci nekontrolovali," uvedla státní zástupkyně Daniela Srbová.

Kromě švýcarského distribura a dvou pašeráků Michala Janků a Davida Snopka z Jeseníku stojí před soudem také údajný organizátor celé akce. Padesátiletý Zdeněk Hájek z Ostravy patřil před listopadem k vlivným ostravským vekslákům a byl několikrát trestaný. Například v roce 1992 byl odsouzen k sedmiletému trestu za ozbrojenou loupež.

"O převozu drog vůbec nic nevím," řekl Hájek a před soudem v pondělí odmítl vypovídat. Také většina ostatních obžalovaných před kriminalisty všechno popřela - až na pětadvacetieltého Tomáše Langra. Ten na celou věc sám upozornil a stal se tak korunním svědkem. Jeho výslech si proto vyžádal mimořádná bezpečnostní opatření.

K prodeji drog ho prý nutili

Langr řekl, že ve Švýcarsku se několik měsíců živil podvody. Na podzim roku 2002 ho k prodeji drog donutili ostatní obžalovaní, z nichž někteří byli jeho kamarádi z dětství. "Říkali mi, že když nebudu spolupracovat, dopadnu jako Dan Hlaváč. To je bodyuard Zdeňka Hájka, který skončil v nemocnici, protože Hájkovi neodváděl peníze z provozu night clubu v době, kdy byl Hájek ve vazbě," řekl Langr u soudu.

Státní zástupkyně řekla novinářům, že kromě Hájkova podrobného svědectví dokládají trestnou činnost obžalovaných výpisy z kont, na které pašeráci dostávali peníze za drogy, a také odposlechy.

Pět z obžalovaných se podle státní zástupkyně dopustilo trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů a jeden z nich také neoprávněného držení platební karty. Hrozí jim až 15 let vězení. Rozsudek se očekává do několika měsíců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám