Hlavní obsah

V kauze Zádamského gangu padlo sedm zprošťujících verdiktů

– Plzeň • Aktualizováno
Právo, ČTK, Svatava Hernandezová

O sedmi žalovaných z dvanáctičlenného tzv. Zádamského gangu v pátek rozhodoval plzeňský krajský soud. Celou skupinu nejdůležitějších obžalovaných soud zprostil obžaloby. Rozsudek není pravomocný. Zbylí členové gangu vyslechnou rozsudek později.

Foto: Svatava Hernandezová, Právo

Milan Zádamský

Článek

Osm let, od roku 1999 do roku 2007, skupina podle žalobce terorizovala majitele několika desítek firem především na Karlovarsku a Sokolovsku, její chapadla ale dosahovala i na Klatovsko a Rokycansko.

Zavedla mj. tzv. fond právní ochrany a nutila platit podnikatele výpalné za ochranu a dalších 1000 až 1200 Kč každému z vyhazovačů dosazených gangem. Po zhruba ročním sledování byla skupina zadržena.

Vedle účasti na zločinném spolčení mají členové gangu různou měrou na svědomí další trestné činy - vydírání, porušování domovní svobody, omezování osobní svobody, loupež, podplácení, výtržnictví, nedovolené ozbrojování a poškozování cizí věci.

Žalovaní se od začátku hájili tím, že vše je uměle vykonstruované a jejich obhájci žádali zproštění viny.

Nejvyšší trest, deset let, hrozil šestatřicetiletému Milanu Zádamskému, jenž podle obžaloby řídil a schvaloval jednotlivé akce. Poškození byli nuceni měnit styl života. Podle žalobce na ně byl vyvíjen nesnesitelný psychický nátlak, a to i na jejich rodiny a děti. Někteří prý proto raději skupině odevzdali všechen majetek a přestěhovali se, jedna z obětí skončila na psychiatrii.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám