Hlavní obsah

Novým obviněným v kauze nemocničních zakázek je i bývalý radní za ČSSD

Právo, ČTK, Adéla Jelínková
Aktualizováno

Policie v kauze údajných manipulací s nemocničními zakázkami obvinila další dva lidi. Ústřední postavou případu je ústecký podnikatel Tomáš Horáček. Dalším obviněným je podle České televize bývalý pražský radní za ČSSD Daniel Hodek, o kterém Právo v souvislosti s případem psalo již v minulosti. Dalším stíhaným je podnikatel s maltským pasem.

Foto: Jan Menšík, Právo

Lobbista Tomáš Horáček na jednání o vazbě (archivní foto)

Článek

Hodek potvrdil, že obvinění obdržel, ale považuje je za neopodstatněné a podává proti němu stížnost. V kauze je tak podle posledních informací obviněno celkem 16 lidí a šest právnických osob.

O Hodkovi Právo psalo loni - a to konkrétně v souvislosti s pokusem o zmanipulování a prosazení nevýhodného tendru v Nemocnici Na Františku. V tomto případě byl již loni obviněn bývalý ředitel instituce Robert Zelenák a lékař Martin Stříteský.

Jak redakce informovala, policisté zaznamenali odposlechy, ze kterých prý vyplývá, že Horáček o Hodkovi mluví jako o jednom z těch, se kterými si má rozdělit úplatek čtyři a půl milionu. Další stíhaný, anesteziolog a poradce Hodka pro oblast zdravotnictví Martin Stříteský, zase o radním v zachycené komunikaci hovoří jako o člověku, který je „na peníze“ a přes kterého se „pokouší protlačit“ zmanipulovaný tendr.

Celý příběh se točí okolo zakázky týkající se zajištění stravování v Nemocnici Na Františku.

Horáček se podle policistů pokusil již v roce 2016 přemluvit jednatele společnosti Aramark Vladimíra Staňka k tomu, aby s ním na zakázce spolupracoval. Zjednodušeně - Horáček zařídí úspěch Staňkovy firmy v tendru, Staněk za to dá úplatek čtyři a půl milionu. Jak Horáček na zaznamenaných odposleších tvrdil, úplatek byl prý mimo jiné určen pro radního Hodka.

‚Ještě víc na peníze‘

Potom, co ředitel Aramarku Horáčkovu nabídku odmítl, dnes také stíhaný ředitel nemocnice Robert Zelenák radši zakázku zrušil a opětovně vypsal novou. Na té se již Horáček, dle policistů, dohodl s dalším obviněným - obchodním ředitelem cateringové firmy Eurest Antonínem Tvrdoněm. Ten prý Horáčkovi přislíbil úplatek pět milionů.

Na zmanipulované zakázce měli podle obvinění s Horáčkem a Tvrdoněm mimo jiné spolupracovat i ředitel Zelenák a Hodkův poradce Stříteský. „Zelenák o něm (Stříteském - pozn. red.) hovoří jako o ‚naveleném poradci‘ ze strany svého nadřízeného Daniela Hodka, zmiňuje, že sám nemocnici, její organizační a provozní otázky fakticky neřídí, protože ji řídí právě zmíněný Stříteský, případně Daniel Hodek,“ píší policisté v dokumentu. Podle nich to byl právě Stříteský, kdo úkoloval ředitele, aby komunikoval o zakázce s Horáčkem.

Podle policistů se právě přes Hodka snažil Zelenák se Stříteským několikrát zařadit do programu jednání Rady schválení zmanipulované zakázky. Proti původně předpokládaným 33 milionům předložil Eurest nabídku o 11 milionů vyšší. Lékaři spolu s Horáčkem se přesto pokoušeli tendr prosadit.

„Dne 8. 8. 2017 byla v kanceláři Horáčka zachycena schůzka Horáčka a Stříteského. Martin Stříteský Horáčka informoval o průběhu snahy o projednání výsledku zadávacího řízení na Radě. Konstatuje, že Daniel Hodek se zřejmě začal bát, ale že se projednání snaží protlačit i přes jiného radního, že ten by mohl být schopen vše ‚zprocesovat‘, a současně naznačuje, že je tzv. ještě více na peníze,“ stojí v policejním usnesení.

Podle policistů se trojice údajných pachatelů snažila přes Hodka tendr prosadit opakovaně. Kvůli neúspěchu však Zelenák nakonec celou zakázku zrušil.

Hodkova obhajoba

Podle Hodka k žádným snahám o manipulace z jeho strany nikdy nedošlo: „Bavil se se mnou o tom, zdali je možné vysoutěžit určitou nabídku, že to vychází o tolik a tolik dráž. Na to jsem odpověděl, že je to nesmysl, že to není možné, že to považuji za utopii, a smetl jsem to ze stolu,“ vypověděl Právu loni Hodek.

Hodek Právu rovněž před časem jakékoli napojení na Horáčka vyvracel: „To je totální nesmysl. Nechápu, proč pan Horáček něco podobného tvrdil, jeho pohnutky neznám. Možná chtěl jen rozmělnil svou vinu. Já jsem ho nikdy nepověřoval, aby něco podobného dělal, a nikdy v životě jsem se s ním o tom nebavil,“ argumentoval Právu Hodek.

Podle něj chtěl Horáček pouze využít jeho jméno k tomu, aby si u některých lidí otevřel dveře. „Pouze vím, že pan Horáček moje jméno používal, třeba když navštěvoval nějaké domy pro seniory. Sám jsem ho jednou žádal o to, aby to nedělal, on tvrdil, že to nedělal, já mám na to svůj názor,“ tvrdil Hodek. Ten měl mimo jiné jako pražský radní na starost oblast sociální politiky.

„Horáček měl asi pocit, že jsme nějací staří známí, ale to teda nejsme. Viděl jsem se s ním asi třikrát v životě. Jestli to bylo čtyřikrát, tak to bylo moc. S tím člověkem jsem se nestýkal,“ obhajoval se Hodek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám