Hlavní obsah

V důmyslném úkrytu našli celníci na Ruzyni rohy nosorožce za několik miliónů

Praha

Celníci na pražském letišti v Ruzyni objevili koncem loňského roku mezi zásilkami dva pašované rohy přísně chráněného nosorožce tuponosého. Rohy o celkové váze 6770 gramů byly ukryty v balíku s elektroinstalačním materiálem, který směřoval do Vietnamu.

Ruzyňští celníci zabránili nelegálnímu obchodu s rohy nosorožce Video: Celní správa ČR

 
Článek

Mluvčí České inspekce životního prostředí Simona Cigánková na webu k případu uvedla, že při váze zadržených rohů je cena uvedené zásilky na černém trhu kolem 360 tisíc dolarů, což je v přepočtu kolem 7,3 miliónu korun.

Foto: Celní správa

Celníci odhalili na letišti rohy nosorožce

Celníci našli nosorožčí rohy při běžné kontrole zboží rentgenem.

„Zásilka obsahovala několik druhů elektroinstalačního materiálu. Rohy byly přepravovány v důmyslném úkrytu vytvořeném v jádru cívky s navinutým elektrickým kabelem. Celníci museli odstranit několik krycích vrstev tvořených pryskyřicí, plastovou fólií a asfaltem,“ uvedla mluvčí celníků Šárka Miškovská a doplnila, že v zásilce byl „přibalen“ i jeden kus sušené medvědí žluči.

Foto: Celní správa

Celníci odhalili na letišti rohy nosorožce

Celníci nyní na případu pracují s inspekcí životního prostředí, podle níž jsou nosorožčí rohy vysoce ceněnou surovinou pro tradiční asijskou medicínu.

Jejich uváděný velký účinek nebyl nikdy vědecky prokázán, přesto od roku 2009 stoupla cena nosorožčích rohů na černém trhu takřka dvojnásobně na 60 tisíc dolarů (asi 1,2 miliónu Kč) za kilogram rohoviny, protože se objevila fáma, že rohy z nosorožce léčí rakovinu, uvedla Cigánková.

Foto: Celní správa

Celníci odhalili na letišti rohy nosorožce

Naproti tomu sušená medvědí žluč léčebné účinky mít může a je jednou ze základních a ceněných surovin tradiční čínské medicíny.

Ruzyňští celníci případ vyšetřují pro podezření z neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami. Současně zjišťují, kdo zásilku s pašovanými nosorožčími rohy do Vietnamu zaslal.

Reklama

Výběr článků

Načítám