Hlavní obsah

V dodávce řidič převážel deset uprchlíků včetně ročního dítěte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tachov

Deset uprchlíků, z toho šest dětí, zadrželi policisté na Tachovsku. Všichni běženci mířící do Německa se v Česku pohybovali nelegálně. Řidič dodávky, který osoby převážel, čelí podezření z trestného činu. O případu ve čtvrtek informovala policejní mluvčí Markéta Fialová.

BEZ KOMENTÁŘE: Policisté zastavili dodávku s deseti běženci (video neobsahuje zvuk)Video: Policie ČR

 
Článek

Dodávku s cizí registrační značkou policisté zastavili na dálnici D 5 v prostoru bývalého hraničního přechodu minulý pátek. Sedělo v ní deset uprchlíků, z toho dva muži, dvě ženy a šest dětí. Jejich národní příslušnost policisté neprozradili. Nejmladšímu dítěti byl jeden rok.

Šofér dodávky, 43letý cizinec, nyní čelí podezření ze spáchání trestného činu. Jeho spolujezdci se úmysl neprokázal. „Řidiči byl předán záznam o sdělení podezření pro přečin organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice,“ sdělila policejní mluvčí.

Báli se o život

Z provedených výslechů policisté zjistili, že se jedná o uprchlíky, kteří z obavy o své bezpečí utekli ze své rodné země z východního bloku. Podle informací Novinek zároveň usilovali o mezinárodní ochranu v Polsku.

„V členské zemi Evropské unie pak požádali o azyl, což znamená, že musejí po dobu probíhajícího řízení zůstat v místě, kde o mezinárodní ochranu požádali,“ dodala mluvčí policistů. Takovou povinnost cizinci úmyslně porušili, chtěli se totiž dostat do zcela jiného státu.

Všech deset uprchlíků v současnosti drží cizinecká policie. Ta zároveň požádala Polsko o jejich převzetí. Obdobný případ se na území Plzeňského kraje stal před pěti lety.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám