Hlavní obsah

V Břeclavi našli utonulého 12letého chlapce

– Břeclav • Aktualizováno
Právo, miv

V Břeclavi v úterý dopoledne během pátrací akce našli utonulého 12letého chlapce, po kterém záchranáři pátrali od pondělního večera.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Hasiči pátrající pod jezem v Břeclavi

Článek

Patnáct minut před jedenáctou hodinou se ve vysílačkách pátracích týmů hasičů, policejních potápěčů i vodních záchranářů ozval pokyn, který znamenal konec akce a současně i konec nadějí pro rodinu. Policejní potápěč našel v prohloubenině dna Dyje pod jezem v Břeclavi utonulého chlapce. Jeho tělo uvázlo v jámě, kterou členové pátrací rojnice nemohli prozkoumat až na dno.

Nález potvrdila policejní mluvčí Kamila Haraštová. „Chlapce jsme našli, přivolali jsme lékaře k ohledání,“ řekla. Smutnému nálezu přihlížela zdrcená rodina.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Podle dostupných informací chlapec spolu s kamarády vyrazil k řece. Přes mělkou vodu se dostali až na místo, kde betonový val odděluje pevnou část jezu od pohyblivého stavidla. Beton vede pod hladinou a je hranicí mezi mělkou částí dna a vývarem jezu, tedy místem, kde se maří energie padající vody. Právě tam chlapec spadl z mělčiny do hluboké vody. Kamarádi se jej snažili zachytit, ale voda ho strhla a zmizel.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Jez v Břeclavi láká k hazardu.

Jez v Břeclavi je navzdory svému klidnému vzezření velmi nebezpečný. Střídají se v něm místa, kde je v létě vody stěží po pás s místy, kde je hloubka kolem 3,5 metru. Stačí jen malé zvýšení průtoku a vznikají tam proudy, které plavce uvězní. Po posledních dešťových srážkách se v neděli hladina zvedla o 34 centimetrů.

Už v minulosti si místo vybralo daň na životech plavců. Před pěti lety tam utonul patnáctiletý školák. Další obětí byl muž, který zřejmě usnul v rybářské loďce a sjel přes jez. Před jednatřiceti lety pod jezem utonul muž, který tam zachraňoval tonoucí děti. Těm sice pomohl, sám za to ale zaplatil životem.

Našli pohřešovaného příbuzného

Pátrací týmy původně měly hledat i 34letého muže, který byl naposledy viděn v sobotu. S partou přátel se plavili po Dyji, jenže v místech, kde do Dyje ústí tok říčky Kyjovky, se s kamarády nepohodl a vystoupil na rakouské straně Dyje. Ta v daném místě tvoří státní hranici. Od té doby ho nikdo neviděl.

„Rodina se nechtěla smířit s bezvýsledným pátráním, tak se ho vydali hledat sami. Vyjeli v pondělí ráno na Dyji a po nějakém čase ho našli. Zamotal se do sítí na rakouském břehu Dyje,“ řekl Právu dobře informovaný zdroj. Napomohla k tomu i skutečnost, že hladina Dyje, která v sobotu začala stoupat, spadla řízenou manipulací na odtoku z novomlýnských nádrží o třicet centimetrů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám