Hlavní obsah

Pendolino se v Bohumíně srazilo s lokomotivou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve stanici Bohumín na Karvinsku se v pondělí brzy ráno srazil vlak pendolino odjíždějící do Prahy s posunovací lokomotivou. Strojvedoucí pendolina jel zřejmě na červenou, srážku nepřežil. Další člověk ve vlaku se lehce zranil. Zranili se i čtyři zaměstnanci ČR Cargo, kteří jeli v posunovací lokomotivě.

Havárie pendolina v BohumíněVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

Vlak do Prahy se střetl s posunovaným vozem, právě když vyjížděl ze stanice. Má zcela zdemolovanou přední část.

Mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský v Radiožurnálu řekl, že pendolino po srážce vykolejilo.

Foto: Drážní inspekce

Havarovaná posunovací lokomotiva

Mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela řekl Právu, že se pendolino srazilo se záložní posunovací lokomotivou zvanou Kocour Typ 742. Na místě zasahovalo šest jednotek hasičů.

„Na místě jsme zjistili jedno smrtelné zranění strojvůdce pendolina, zraněna byla stevardka pendolina, v péči lékařů skončily i čtyři osoby z posunovací lokomotivy,“ nastínil s tím, že v pendolinu jelo v době karambolu 16 osob, ti vyvázli bez zranění, stejně jako další tři lidé z obsluhy pendolina.

„Hasiči pomáhali lidem s vystoupením z vlaku a přechodem zpět na několik stovek metrů vzdálenou budovu nádraží,“ popsal. Podle Kůdely nemohlo jet pendolino v době nehody zřejmě příliš rychle, protože přejíždělo v místě, kde je řada výhybek.

Foto: Pavel Karban, Právo

Při srážce zemřel strojvedoucí a pět lidí se zranilo.

Mluvčí zdravotnické záchranné služby Lukáš Humpl doplnil, že čtyři lidé z posunovací lokomotivy, muži ve věku od 40 do 53 let, byli zraněni lehce a středně těžce.

„Pravděpodobnou možností je takzvaná nedovolená jízda, to znamená, že pendolino projelo návěstidlo zakazující jízdu, takže nemělo ještě správně postaveno výhybky a vjelo tam, kam nemělo,“ řekl generální inspektor Drážní inspekce Jan Kučera s tím, že jde o předběžné informace. Škoda podle něj půjde do desítek milionů korun.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Pendolino na výhybkách vykolejilo.

Šestnáct cestujících z rychlíku bylo evakuováno, spoj s plánovaným odjezdem ve 04:59 byl zrušen. Provoz ve stanici Bohumín byl asi na půl hodinu přerušen.

Pendolina jezdí primárně mezi Prahou a Ostravou, ale míří i na západ Čech. V roce 2015 se na přejezdu ve Studénce jedno srazilo s kamionem, který uvázl mezi závorami, ve vlaku zemřeli tři lidé, dalších 25 bylo zraněno.

Reklama

Výběr článků

Načítám