Hlavní obsah

V Beskydech se vážně zranil skialpinista, narazil do stromu

Právo, den

V sobotu krátce před polednem se v Beskydech těžce zranil sedmatřicetiletý skialpinista. V oblasti Smrku zřejmě narazil do stromu a neměl přilbu. Právu to sdělil náčelník Horské služby Beskydy Radim Pavlica.

Foto: Horská služba Beskydy

Zraněný skialpinista v Beskydech

Článek

„Lyžaře se nám podařilo vcelku přesně lokalizovat v obtížně přístupném terénu. Ihned k němu vyrazilo několik našich záchranářů s terénní čtyřkolkou a sněžným skútrem. Cestu si museli kvůli stromům, které se polámaly vlivem těžkého sněhu, prořezávat,“ popisoval událost Pavlica.

Ke zraněnému dorazil jako první záchranář na lyžích. Ten na místě zjistil, že muž utrpěl vážné poranění hlavy a ruky.

Foto: Horská služba Beskydy

Muž neměl přilbu

„Ošetřil jej, a když dojeli i další naši členové s technikou, umístili zraněného do vakuové matrace a šetrně ho transportovali do údolí. Tam mezitím přistál vrtulník Letecké záchranné služby z Ostravy, který vinou zhoršené viditelnosti nemohl dosednout u místa nehody,“ doplnil náčelník beskydské horské služby.

„Jen za uplynulý týden jsme zasahovali u několika případů zraněných skialpinistů. V oblasti je mnoho sněhu, větve a stromy se pod jeho tíhou lámou a i prostá vycházka po lesní cestě může znamenat ohrožení zdraví či života,“ popisoval dále Pavlica a dodal, že proto Horská služba opakovaně varuje před skialpinistickými túrami do volného terénu za současných klimatických podmínek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám