Hlavní obsah

V Amsterdamu zatčen možný strůjce atentátu před pražským kasinem

Právo, Břetislav Tureček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

AMSTERDAM

Nizozemská policie zatkla Icika Abergila, jednoho z nejvlivnějších bossů izraelského podsvětí, který je podle tamních médií i policie židovského státu nejpravděpodobnějším objednavatelem pumového atentátu na kontroverzního podnikatele Asiho (Assafa) Abutbula, při němž bylo v srpnu v centru Prahy zraněno 18 lidí.

Foto: archiv autora

Představení Anna Karenina "rozsvítí" rockeři.

Článek

Amsterdam však Abergila a sedm jeho bodyguardů a asistentů zadržel oficiálně pouze kvůli podezření z pašování narkotik z Belgie do Nizozemska, a to ve chvíli, kdy chtěli nastoupit do letadla mířícího do Izraele.

O zatčení v pátek informoval list The Jerusalem Post (JP) s tím, že hlava obávaného klanu z Lodu byla uvězněna po dvouměsíční rozsáhlé operaci, na níž se podílely policie Nizozemska a Izraele a také Interpol. "Policie činí vše pro zatčení mého klienta a někdy k tomu používá i nepřijatelné metody," reagoval ve čtvrtek na zadržení svého mandanta v izraelském armádním rozhlasu Abergilům advokát Šaron Nahari. "Podezírání Abergila, že v Evropě obchoduje s drogami, nás šokuje, neboť s takovými zločiny nemá nic společného," tvrdil.

Válka klanů

Podle JP převzal Icik zločinné aktivity své rodiny po zavraždění svého otce před několika lety. Jeho bratr Meir si nyní odpykává v Německu trest za obchod s kokainem, další bratr Abie dostal nedávno kvůli drogám čtyři roky v Izraeli. List Ha"arec uvedl, že Abergil je podezřelý i z praní špinavých peněz a z loupeží.

Abergilové však ve velkém operují i ve sféře hazardních her. Zejména tam se jejich zájmy už léta ostře střetávají s aktivitami rodiny Abutbulů, z čehož vyšetřovatelé usuzují, že právě Icik Abergil může mít zásadní spojitost s pokusem zavraždit v létě Asiho Abutbula, šéfa kasina v pražské ulici Na Příkopě.

Oba klany spolu již několik let vedou krvavou válku, v jejímž rámci byl už před dvěma lety v ulicích staré Prahy zastřelen Asiho otec Felix Abutbul. Zločinec Jaron Sanker z klanu spolupracujícího s Abutbuly v červnu izraelské policii potvrdil, že zahynout měl nedávno i Icik Abergil - plán nechat vybuchnout bombu na jeho rodinné slavnosti ve městě Rišon Lecion ztroskotal jen proto, že auto s náloží mělo cestou havárii.

Abutbul opustil Prahu

Pachatele, který 1. srpna hodil v Praze granát na opancéřovaný vůz Asiho Abutbula, dosud česká policie nevypátrala. Muž, který měl zahynout, po útoku v tichosti i se svou rodinou opustil Česko a vrátil se do izraelské Netanije. Ha´arec informoval, že namísto pražského kasina nyní Abutbul buduje luxusní hráčský komplex na egyptské straně hranice s Izraelem, neboť na území židovského státu nejsou kasina povolena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám