Hlavní obsah

Útok na rybáře jeden muž nepřežil, ostatní mají podmínku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOST

Za napadení rybáře vyměřil v pondělí senát mosteckého soudu dvěma mužům dvouletý trest s podmíněným odkladem na dva roky. Soud se tak ztotožnil z obžalobou, podle které muži před pěti lety u rybníka v Louce u Litvínova napadli rybáře s nezletilým synem. Útočníci měli ještě komplice, toho ale rybář zastřelil legálně drženou zbraní.

Článek

S ohledem na skupinový útok hrozil oběma mužům trest až na osm let. Rybář při incidentu postřelil také šestadvacetiletého Jana Pastora, jehož společníkem byl jednašedesátiletý Zoltán Ferka. Soud se však přiklonil k návrhu státní zástupkyně i obou obhájců a uložil nejnižší možný trest.

"Je pravda, že na oba muže je nutno pohlížet jako na netrestané, od spáchání činu navíc uběhla dlouhá doba a odsouzení se dalšího násilí nedopustili," uvedl předseda senátu Benno Eichler.

Opilí muži rybáře s jeho tehdy třináctiletým synem obtěžovali a požadovali po něm, aby je odvezl autem do Litvínova. Když odmítl, napadli ho a ohrožovali nožem. V obavě o zdraví a život svůj i svého syna napadený několikrát vystřelil varovně do rybníka z legálně držené pistole. Útočníky to však neodradilo, rybář proto zamířil na své soky. Dušan Pastor, bratr odsouzeného Jana, po týdnu v mostecké nemocnici následkům poranění podlehl.

Střelce vyšetřovatel původně obvinil za ublížení na zdraví, později však jeho trestní stíhání zastavil. Znalecké posudky z oboru soudního lékařství a balistiky prokázaly adekvátní obranu i nutnost použití zbraně.

Diskuze byla zakázána kvůli vzrůstajícímu počtu nevhodných příspěvků. Slušným čtenářům se tímto omlouváme.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám