Hlavní obsah

Útočník zbil v Plzni státního zástupce

Právo, Patrik Biskup
Plzeň
Aktualizováno

Plzeňského státního zástupce Libora Řeřichu (58) fyzicky napadl v pátek večer na ulici agresivní muž. Zraněného žalobce převezla záchranná služba do nemocnice. Policiesté agresora zadrželi a umístili ho do cely. Soud v pondělí dopoledne podezřelého poslal do vazby.

Muž podezřelý z útoku na státního zástupce v Plzni u souduVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Co bylo motivem útoku a zda souvisí s Řeřichovou profesí, zatím není jasné. Policejní mluvčí Veronika Hokrová v pondělí dopoledne uvedla, že v souvislosti s tímto případem vyšetřovatelé obvinili 27letého muže z trestných činů násilí proti úřední osobě a výtržnictví.

S ohledem na právní kvalifikací je tak zřejmé, že útočník musel vědět, že napadeným je státní zástupce. Obvinění může být ale ještě rozšířeno na ublížení na zdraví. Vyšetřovatelé čekají na konečnou lékařskou zprávu.

„Rozhodla jsem o uvalení vazby na obviněného z důvodu, že by mohl v trestné činnosti pokračovat a nebo se skrývat,” uvedla soudkyně. Podle zjištění Práva jde o recidivistu, který byl v minulosti trestán za vydírání a loupež. Nyní mu hrozí až šest let vězení.

Incident Právu potvrdil sám Řeřicha. „Je to pravda. Víc se k tomu nebudu vyjadřovat. Ležím stále v nemocnici,“ uvedl státní zástupce.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Muž podezřelý z útoku čeká na jednání o vazbě.

Komentovat nechtěl ani rozsah svého zranění. Potvrdil pouze, že nebyl v ohrožení života.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Plzeňský státní zástupce Libor Řeřicha

Právo zjistilo, že k útoku došlo kolem 21. hodiny na rohu Klatovské třídy a Tylovy poblíž centra města. Podle svědků Řeřichovi zastoupili cestu dva muži, z nichž jeden ho poté napadl.

„Tloukl ho pěstí do obličeje a kopal do něj. On se snažil utéci, ale ten muž ho dohnal a zase několikrát praštil. Crčela z něho krev, volali jsme záchranku a policii,“ řekl jeden ze svědků. Podle něj útočník musel vědět, že jde o státního zástupce. „Padalo tam tohle označení,“ dodal.

Nekompromisní jako italský komisař

Řeřicha je jedním z nejdéle sloužících žalobců v Plzni. Poslední roky dozoruje vyšetřování hospodářských trestných činů. Z minulosti má přezdívku český Cattani podle odvážného komisaře z italského seriálu Chobotnice, kterou si vysloužil za nekompromisní postoj při mnohaletém vyšetřování kriminality policistů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám