Hlavní obsah

Útočníci z Duchcova skončili za mřížemi

Právo, koc

Teplický soud poslal v úterý do vazby tři ze čtyř mužů ve věku 23 až 40 let, kteří měli v sobotu v Duchcově na Teplicku napadnout a zmlátit dva muže.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„S ohledem na agresivitu útočníků a rasově motivovaný podtext celého případu jsme podali podnět ke vzetí obviněných do vazby. Soudce u tří mužů návrh akceptoval a budou vazebně stíháni, čtvrtý obviněný byl eskortován přímo do věznice, kde si bude odpykávat v minulosti uložený nepodmíněný trest odnětí svobody,“ informoval Právo teplický policejní mluvčí Daniel Vítek.

Incident se stal před 23.00 po odpoledním protiromském shromáždění v centru města. Demonstranti vyjádřili podporu protestům na českobudějovickém sídlišti Máj.

Hrozí až pět let vězení

„Čtveřice agresorů je trestně stíhána pro přečiny výtržnictví a rasově motivované ublížení na zdraví a násilí proti skupině obyvatelů a jednotlivci, za které trestní zákoník stanoví maximálně pětiletý trest odnětí svobody,“ připomněl Vítek.

Nejmladší zadržený je navíc podezřelý z přečinu hanobení rasy, etnické nebo jiné skupiny osob. „Podle zjištěných důkazů verbálně napadl v sobotu dopoledne v duchcovské ordinaci lékařku a zdravotní sestru nejen vulgarismy, ale také rasistickými nadávkami,“ poznamenal Vítek s tím, že čtyřiatřicetiletý muž je navíc podezřelý z přečinů násilí proti úřední osobě a vyhrožování.

Mezi obviněnými je podle informací Práva otec dvou obviněných z květnového incidentu, který rozpoutal v Duchcově protiromské nálady. Policie případ, při kterém pětice Romů brutálně zmlátila manželský pár, klasifikovala jako pokus o těžké ublížení na zdraví. Ústecký krajský soud poslal ve čtvrtek tři z útočníků do vazby.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám