Hlavní obsah

Úředníci zkonfiskovali koně, chovatelka by ho utýrala

Právo, Patrik Biskup

Před čtyřmi lety si chovatelka ze severního Plzeňska pořídila parkurového koně. Slovenský teplokrevník jménem Čerkés byl tehdy v perfektní kondici připravený na závody.

Foto: Veterinární správa Plzeň

Zbídačeného koně zachránili úředníci.

Článek

Jenže 31letá žena vzápětí ztratila o tmavého valacha zájem, celou dobu ho nechala trápit hladem a trpět v bolestech z neléčených zranění a nemocí.

A tak rázně zasáhli úředníci. Z podnětu veterinární správy rozhodli, že zbídačený kůň propadne státu, a jeho majitelce za porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání napařili 75tisícovou pokutu. Navíc dostala zákaz chovu lichokopytníků.

Daří se mu dobře a vypadá to, že už je z nejhoršího venku.
veterinář Richard Bílý

„Koně dlouhodobě zanedbávala, dovedla ho do stavu život ohrožující podvýživy. Bylo jen otázkou času, kdy uhyne. Zachránili jsme ho za pět minut dvanáct,“ řekl Právu vedoucí odboru životního prostředí Městského úřadu v Nýřanech Petr Hauer.

Čerkés je nyní u nového chovatele, který mu zajistil potřebnou léčbu a patřičnou péči. „Daří se mu dobře a vypadá to, že už je z nejhoršího venku,“ uvedl ředitel Krajské veterinární správy v Plzni Richard Bílý.

Kůň musel prožít opravdová muka. Jeho celoročním domovem byl venkovní výběh s malým přístřeškem. Neměl tam ani pořádně co žrát. V zoufalé snaze dostat se za potravou skončil několikrát zamotaný v drátěném ohradníku.

„Koně jsem viděla poprvé, když ho majitelka přivezla. Byl krásně živený s jiskrou v oku, prostě paráda. Za nějaký čas jsem ho skoro nepoznala. Zhubl odhadem přes sto kilo, byl apatický, kulhal, v tlamě měl krvavé vředy a na pánevní končetině byla patrná místa, kde vystupovalo živé maso,“ uvedla jedna z veterinářek.

Ženu osud koně údajně nezajímal

„Kdyby uhynul do týdne, nebyla bych překvapená. Z chovatelky jsem cítila lenost a nevyzrálost. Vůbec ji osud koně nezajímal,“ dodala. Jednání ženy úředníci posoudili jako vážné a dlouhodobé týrání.

„Tím, že koni nedávala pořádně nažrat, se ze zdravého a krásného tvora stala postupem času úplná troska. Chovatelka ani jednou během správního řízení neprojevila lítost nad tvorem, který by díky její trestuhodné nedbalosti, lenosti a necitlivému přístupu uhynul v bolestech, k smrti vyhladovělý a psychicky utrápený,“ konstatoval v rozhodnutí správní orgán.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám