Hlavní obsah

Uprchlou mambu nebudou v pátek stresovat, potřebuje klid

Praha

Policisté a herpetologové dopřejí mambě zelené, která by se měla skrývat v domě v pražských Hlubočepech, během pátku klid. Do domu půjdou až o víkendu, aby zkontrolovali, zda se nepřišla vyhřívat k nastraženým teplometům.

Rozhovor s herpetologem Tomášem Bublíkem a mluvčím PČR Video: Novinky

 
Článek

„Nástrahy v pátek kontrolovat nebudeme. Specialista na hady vymyslel, že had potřebuje klid, a proto do domu nikdo nepůjde. Tepelné nástrahy se budou kontrolovat o víkendu, kdy přesně, zatím nevíme,“ řekl Novinkám mluvčí policie Jan Rybanský.

Foto: Policie ČR

Mamba, která majitelce utekla.

Uštknutá majitelka hada leží ve Všeobecné fakultní nemocnici ve vážném stavu, antisérum proti jedu zabralo, ale žena může mít komplikace, které jed způsobil. Podle veterinární správy žena neměla na chov exotického zvířete povolení. [celá zpráva]

Zahynula?

Herpetolog Tomáš Bublík ve čtvrtek Novinkám řekl, že mamba je zřejmě již po smrti. „Není útočná a agresivní. Aby jí fungoval správně metabolismus, tak potřebuje teplotu okolo 30 °C, což nemá. Jestli tam ta mamba je, tak je na 90 procent mrtvá,“ konstatoval herpetolog. Ven se had pravděpodobně nedostal. [celá zpráva]

BEZ KOMENTÁŘE: V domě v Hlubočepech hledali strážníci a policisté jedovatého hadaVideo: Novinky

Upozornil také, že v bytě nebylo žádné chovatelské vybavení potřebné pro chov tohoto plaza. „Našli jsme jen přepravky nebo nějakou klec, had měl naprosto nevyhovující podmínky. Žena ho určitě nemohla mít od domácích chovatelů, ale spíše ze zahraničí,“ doplnil Bublík.

Mamba žije v Africe. Mamba zelená loví v korunách stromů, mamba černá žije spíš v travnatých a křovinatých oblastech. Je považována za jednoho z nejrychlejších hadů. Jed mamby černé působí rychleji a antisérum proti němu nebývá běžně dostupné. Jed mamby zelené účinkuje přibližně po dvou hodinách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám