Hlavní obsah

Uprchlému Čechovi hrozí za teror na Ukrajině až 20 let vězení

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Případem Martina Kantora (32), který podle obžaloby odjel z České republiky bojovat na Ukrajinu na straně proruských separatistů, se začal ve středu zabývat Městský soud v Praze. Kantor, který je souzen jako uprchlý, může v případě prokázání viny dostat za teroristický útok a účast na teroristické skupině až dvacet let vězení.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Separatista na Donbasu (Ilustrační foto)

Článek

Kantor podle obžaloby odletěl v roce 2015 z letiště Václava Havla do Rostova na Donu na jihovýchodě Ruska. Odtud se dostal na Ukrajinu, respektive do Donbasu ovládaného separatisty. Tam podle státního zástupce podstoupil výcvik a stal se odstřelovačem v armádě Novoruska.

Kantor se podle spisu vypracoval na seržanta a účastnil se bojových operací se záměrem zranit či usmrtit ukrajinské vojáky. „Jako člen průzkumně-diverzní skupiny osobně uskutečňoval pokládání min v oblasti podélné čáry rozhraničování a pastí z granátu," tvrdí žalobce Martin Bílý.

Čech působil na Donbasu jako odstřelovač, tvrdí obžaloba

Krimi

Protože je Kantor stíhaný jako uprchlý, u soudu ve středu měl pouze svého obhájce, který k obžalobě prohlásil: „Já mám za to, že obžaloba nemá podklad v trestním spise.“

Dále vypovídalo několik svědků. Jeden z Kantorových kamarádů z dětství vypověděl, že byli v kontaktu ještě v roce 2016, pak komunikace utichla. Dostal ale prý e-mailem zprávu, že je Kantor mrtvý, potvrdit se to ale nepodařilo.

„Chtěli jsme získat zpět jeho tělo, ale s nikým se nám nepodařilo spojit,“ uvedl muž. Svědek dále soudu řekl, že se mu Kantor svěřil s tím, že chce odjet na Ukrajinu bojovat za proruské separatisty. „Chtěl se dostat do té linie, do té akce,“ řekl další ze svědků.

Policie obvinila pět lidí z terorismu. Organizovali výjezdy na Ukrajinu

Krimi

V souvislosti se zapojením Čechů do bojů na Ukrajině proběhla koncem dubna po celé republice rozsáhlá razie, při které bylo zadrženo pět lidí. Podle Bílého jsou podezřelí z trestných činů souvisejících s terorismem. Jedním z obviněných je podle médií například předseda spolku Českoslovenští vojáci v záloze za mír Ivan Kratochvíl. Policie následně pětici i samotný spolek obžalovala.

Podle zjištění policie jeden z členů spolku v minulosti odjel na Donbas, kde se měl zapojit do bojů na straně separatistů. Po návratu spolek začal shánět peníze, aby do válčící zóny mohli vycestovat další zájemci.

Za pomoc separatistům na Ukrajině dostal Bělorus u pražského soudu 4,5 roku

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám