Hlavní obsah

Úplatným policistům soud potvrdil podmíněné tresty

Novinky, ČTK, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Podmíněné tresty pro dvojici bývalých policistů, kteří si před dvěma lety v Mikulově na Břeclavsku řekli o úplatek, potvrdil ve středu Krajský soud v Brně. Policisté si vymysleli, že technický průkaz kontrolovaného vozu není v pořádku a majitel musel zaplatit 2000 korun.

Článek

Případ se stal v únoru 2007 na hraničním přechodu s Rakouskem v Mikulově na Břeclavsku. Vymyšlenou pokutu zaplatil manželský pár z Polska. Sami bývalí policisté tvrdí, že jsou nevinní, tomu ale brněnští soudci neuvěřili.

Okresní soud v Břeclavi loni potrestal policistku Bohdanu Bešterovou 15 měsíci odnětí svobody s odkladem na dva roky a desetitisícovou pokutou. Její kolega Marek Pospíšil dostal 13 měsíců vězení s odkladem na 18 měsíců a pokutu 5000 korun.

Na to, že si řekli o úplatek, upozornili polští manželé v trestním oznámení. Uvádí, že když jeli do Rakouska, zastavili je v Mikulově Bešterová s Pospíšilem a řekli si o 2000 korun. O několik minut poté je kamera bankomatu v Mikulově zaznamenala, jak vybírali hotovost, a to ve výši požadované policisty.

Právě to je podle odvolacího soudu jeden z klíčových nepřímých důkazů. "Proč by se vraceli zpět (do České republiky), když směřovali do Rakouska," uvedl k tomu soudce Zdeněk Lukovský. Policisté přitom tvrdili, že při odbavování Poláků nebyly sebemenší problémy. Cizinci navíc podrobně popsali Bešterovou i policejní objekt, v němž byl úplatek předán.

Reklama

Výběr článků

Načítám