Hlavní obsah

Úplatný policista přemluvil řidiče, aby mu z auta vymontoval štěnici GIBS

Dopravní policista z jižních Čech, který se svým kolegou řidičům za úplatu odpouštěl pokuty za rychlou jízdu, se svérázně vypořádal se sledovacím zařízením, které mu do služebního auta nainstalovali vyšetřovatelé z Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

Jednoduše se domluvil s jedním z uplácejících řidičů, aby mu „štěnici“ pomohl najít a zlikvidovat, což se jim skutečně podařilo. K obvinění z příjímání úplatků tak policistovi přibylo ještě obvinění z krádeže se škodou přes 300 tisíc korun.

Kuriózní případ popisuje GIBS ve své výroční zprávě za loňský rok, kterou má Právo k dispozici. Loni inspekce obvinila dva policisty z jihočeské dopravky za to, že na dálnici D3 přijímali úplatky. Dvojice si měla přilepšovat u řidičů především luxusních vozů, kteří překročili povolenou rychlost. Tyto přestupky ale policisté nikde nehlásili a na místě dávali pokuty za méně závažné prohřešky jako nepoužití blinkrů.

Stíhaných loni přibylo

„Za takové vyřízení přestupku řidiči vědomě předali policistům vyšší částku, než jaká byla vypsána do pokutového bloku. Policisté záměrně překročení rychlosti nezaznamenávali způsobem, který by umožňoval uložení fotografických snímků se zaznamenanou rychlostí vozidel, nýbrž pouze pro svou potřebu, a často si vybírali luxusní vozidla, jejichž řidiči překročili nejvyšší povolenou rychlost podstatným způsobem,“ popsala inspekce strategii dvou dopraváků.

Přišli si takto na zhruba 26 tisíc korun. Oba byli loni v listopadu obžalováni z přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby, za což jim hrozí až deset let vězení. Desítka řidičů pak byla obviněna z podplácení s možným až šestiletým trestem.

Dálniční policista, který chtěl úplatek od polského řidiče, vyvázl s podmínkou

Krimi

Ovšem jeden z policistů a přistižených šoférů si k úplatkům pohoršil i kouskem, který inspekce klasifikovala jako krádež. Policista totiž tušil, že mu je kvůli podvodům s pokutami GIBS na stopě a schovala mu do služebního vozu monitorovací zařízení. Rozhodl se proto, že se „štěnice“ zbaví.

„Domluvil se tedy s jedním z pokutovaných řidičů, kterého z minulosti znal, aby toto zařízení společně s ním našel. Po nalezení ho řidič přeštípnutím kabelů demontoval, odvezl a znehodnotil. Odcizením a následným poškozením zařízení byla způsobena škoda přesahující 330 tisíc korun,“ uvedla GIBS ve zprávě.

Inspekce, která se zabývá kriminalitou příslušníků bezpečnostních složek, loni stíhala dohromady 182 lidí, což je o necelou třetinu víc než o rok dříve. Polovinu z nich tvořili policisté (91), 34 příslušníci Vězeňské služby a obvinění si také vyslechlo 41 civilních osob.

Slovenská policie si došlápla na silniční piráty

Zahraniční

„Ve srovnání s rokem 2019 jde o navýšení o 40 trestně stíhaných osob. Nárůst počtu stíhaných osob je patrný mezi příslušníky Vězeňské služby a především mezi civilními osobami, což je odůvodněno zejména početnějším zpracováním organizované trestné činnosti, na které se formou trestní součinnosti podílejí z velké míry civilní osoby,“ shrnula inspekce.

Zvýšenou pozornost GIBS věnuje zejména korupci u příslušníků bezpečnostních sborů. Trestní stíhání z tohoto důvodu zahájila u 17 lidí, z toho u pěti policistů a 12 civilních osob.

Typickou formou korupce je podle inspekce přijetí úplatku v souvislosti s trestním řízením, nepovolenou lustrací v policejních informačních systémech či při řešení dopravních přestupků, jako byl výše popsaný případ dopravních policistů.

Falešný důstojník kasíroval cizince

Inspektoři nicméně zaznamenali také případ, kdy se úplatků dožadoval civilista, jenž se za policistu pouze vydával. Až do loňského října muž z Prahy se dvěma společníky nabízeli cizincům vyřízení českého občanství, prodloužení pobytu a související dokumenty. O všem přitom věděla jeho přítelkyně, která skutečně působila u cizinecké policie.

„Obviněný muž vystupoval ve zjištěných čtyřech případech jako vysoce postavený příslušník GIBS nebo policista, zajišťoval prvotní kontakt s cizinci, předložil jim falešné žádosti v listinné podobě a následně od nich přebíral finanční hotovosti. Dva jeho se pak vydávali za policisty ostravské cizinecké policie, kteří pobyt na území ČR měli zařídit,“ stojí ve zprávě.

GIBS prověřuje policejního funkcionáře, služební vůz měl řídit s 2,39 promile

Krimi

Aby podvodník působil důvěryhodněji, na schůzky s cizinci s sebou občas vzal i svoji přítelkyni policistku. Sám se prezentoval průkazem veterána policie a pistolí. Podle GIBS si za své „služby“ účtoval až statisíce korun.

Vymyšlené schůzky s informátorem

V síti inspekce loni uvázl také vyšetřovatel brněnské hospodářské kriminálky. Nadporučík Vladimír Machala, jenž v minulosti vedl zvláštní policejní tým Mlýn zřízený v roce 2002 ministrem vnitra Stanislavem Grossem (ČSSD), měl podle Ekonomického deníku informovat o vyšetřování podvodů při přidělování obecních bytů svého známého, který pracuje na radnici Brno-střed.

Zpráva inspekce ale popisuje i jeho další přešlap. Někdejší známý vyšetřovatel protikorupční policie Machala měl podle pracovníků GIBS spolu s podřízenou policistkou také vytvářet úřední záznamy o zcela smyšlených schůzkách s policejním informátorem.

Nadřízenému pak předkládali žádosti o peníze, jež měly sloužit jako odměna a motivace pro informátora. Jenže peníze si údajně policistka nechala pro sebe, podle inspekce šlo o deset tisíc korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám