Hlavní obsah

Úplatní úředníci zůstali ve funkcích, dalšího zatkli i s penězi

Novinky, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Inspektora oblastního inspektorátu bezpečnosti práce v Plzni (IBP) Vladimíra Krčmu a jeho nadřízeného ve funkci zástupce vedoucího IBP Jana Hofmana Krajský soud v Plzni loni v listopadu potrestal vysokými pokutami za příjímání úplatku. Přes pravomocný rozsudek oba dál vykonávají své funkce ve státní správě, jako by se nechumelilo.

Foto: Kamil Navrátil

Expozice Čarodějnické procesy zachycuje nechvalně známé období čarodějnicjkých procesů ze 17. století.

Článek

Nyní k nim přibyl další z inspektorů, Petr Kozák, kterého detektivové z útvaru pro odhalování korupce a zvlášť závažné hospodářské kriminality minulý týden zadrželi krátce po převzetí několikatisícového úplatku v kanceláři stavební firmy. "Převzal deset tisíc korun za to, že kontrola ve firmě dopadne příznivě. Když odcházel s úplatkem ze schůzky, byl zadržen," uvedl policista obeznámený s případem.

Plzeňský státní zástupce Petr Brýda doplnil, že úředník byl obviněn z trestného činu přijímání úplatku a zneužití pravomoci veřejného činitele.

Úplatek si nechal vložit do desek

Akce byla předem připravena. "Ozval se nám sám podnikatel, že si mu inspektor drze řekl o peníze. Pro peníze si přišel jako v nějakém americkém filmu. Na sobě měl baloňák, klobouk vražený do čela a sluneční brýle na nose. Úplatek si nechal vložit do desek a odešel. Choval se jako velký frajer. Po několika hodinách v zadržení už to byl ale zlomený člověk se slzami v očích," dodal zdroj.

Obviněný dál pracuje ve funkci

Šéf plzeňského IBP Karel Tichý řekl, že sdělení obvinění není důvod, aby svého podřízeného zbavil pravomocí inspektora. "Vysvětlil mi, že na něho udělala podvod firma, kterou kontroloval. Řekl mi, že ty peníze v ruce vůbec neměl. To víte, jako represívní orgán státní správy nás nikdo v lásce nemá," reagoval Tichý.

K působení úplatných podřízených Hofmana s Krčmou v úřadu Tichý tvrdil, že o jejich odsouzení nemá tušení. "Dodneška nevím, jestli byli odsouzeni. Žádný papír do ruky od soudu o pravomocném rozhodnutí jsem nedostal. Tak přece nemohu personálně rozhodnout, to bych porušil zákoník práce," prohlásil Tichý.

Ministerstvo věc prověří

Jeho verzi ale vzápětí popřel samotný Hofman, který uvedl, že ředitele o výsledku trestního řízení informoval. "Ví, jak to dopadlo. Říkali jsme mu, že jsme dostali pokutu. Jestli má nebo nemá papír od soudu, to nevím," řekl Hofman.

Podle konečného verdiktu soudu Krčma s Hofmanem vyžadovali po zástupci firmy úplatek za to, že firmu doporučí jako nejlepší do jednoho výběrového řízení. Zadrženi byli i s penězi a skončili v policejní cele.

O tom, že odsouzení Krčma s Hofmanem nadále pracují ve státní správě, nemělo ponětí ani Ministerstvo práce a sociálních věcí, které je zřizovatelem IBP. "Pokud to je pravda, tak je to nepřijatelné a musí být zjednána náprava," uvedl vedoucí odboru bezpečnosti práce ministerstva Antonín Cuc.

Reklama

Výběr článků

Načítám