Hlavní obsah

Uplácení mezi dražiteli je nemorální, ale není trestné, řekl soud

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Sto tisíci uplatil před třemi lety obchodník s realitami Luboš Grossmann Miroslava Gašparoviče, aby odstoupil z dražby parcely nabízené Pozemkovým fondem ČR. Oba muže, které za to tehdy policisté obvinili z přečinu pletichy při veřejné soutěži, nyní plzeňský soudce Miroslav Mlčák zprostil obžaloby.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Jejich jednání bylo amorální, nicméně nenaplnilo znaky trestného činu,“ uvedl Mlčák. Státní zástupce Pavel Tolar s osvobozujícím verdiktem nesouhlasil. „Okamžitě jsem si podal odvolání. Případ bude řešit krajský soud,“ reagoval Tolar.

O parcelu u Stříbra na Tachovsku, kterou v roce 2010 nabídl Pozemkový fond ve veřejné soutěži jako náhradu za vypořádání restitučních nároků, měl eminentní zájem podnikatel František Štefan. Požádal proto restituenta Klementa Floriána, aby se soutěže zúčastnil s tím, že pokud ji vyhraje, pozemek od něho koupí.

V soutěži ale byli přihlášeni ještě další tři zájemci, z toho dva pracovali pro Grossmanna. Ten Štefanovi nabídl, že za půl miliónu korun zajistí, aby ze soutěže všichni odstoupili a pozemek tak mohl získat Florián.

Je pravda, že jsem od pana Grossmanna peníze převzal. Říkal mi, že má o ten pozemek zájem a abych mu ho přenechal.
Miroslav Gašparovič

Štefan se ale obrátil na protikorupční policii a peníze pod jejím dozorem předal Grossmannovi před zahájením soutěže v budově Pozemkového fondu v Plzni.

Z těchto peněz pak Grossmann vyplatil odstupné sto tisíc korun Gašparovičovi, který byl čtvrtým účastníkem soutěže, a zároveň z dražby stáhl oba své spolupracovníky. Grossmanna a Gašparoviče zatkli detektivové ještě v objektu Pozemkového fondu.

"Je pravda, že jsem od pana Grossmanna peníze převzal. Říkal mi, že má o ten pozemek zájem a abych mu ho přenechal,“ uvedl před soudem Gašparovič.

Dostal 100 tisíc

S Grossmannem se potkal před začátkem soutěže na chodbě Pozemkového fondu. „Přesvědčoval mě, abych do toho nevstupoval, ať mu předám nabídkový list, že ostatní si vyřídí. Napřed jsem odmítal, ale pak jsem se nechal přesvědčit částkou, kterou mi dal. Bylo to sto tisíc korun v pětitisícovkách uložených v obálce, kterou mi vložil do kufru,“ pokračoval Gašparovič.

Na to Grossmann prohlásil, že Gašparovič ve výpovědi uvedl řadu účelových nepřesností ve svůj prospěch.

U soudu vypovídal i Grossmannův zaměstnanec Václav Hlad, který se z pokynu svého šéfa do soutěže přihlásil a pak z ní na poslední chvíli na jeho příkaz odstoupil, stejně jako další zaměstnanec, Jindřich Abrahám.

Reklama

Výběr článků

Načítám