Hlavní obsah

Ujetí od nehody je už stejně závažné jako mučení či šíření nemoci

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Způsobíte dopravní nehodu, byť i jen s drobným zraněním, a ujedete. Dopustili jste se trestného činu, který je nově ve stejné kategorii, jako mučení nebo šíření nakažlivé nemoci.

Článek

Zákonodárci v novém trestním zákoníku totiž v této věci značně přitvrdili, neboť od dvaceti procent nehod šetřených policií viník ujíždí. [celá zpráva]

A rozhodně nejde jen o pomačkané plechy na parkovišti. Případů ujetí od těžkých zranění či úmrtí jsou jen letos už stovky. Například v únoru neznámý řidič srazil pozdě večer v Přerově nedaleko obchodního domu 51letého chodce, ten na místě zemřel, ale řidič ujel.

„Trestný čin neposkytnutí pomoci řidičem dopravního prostředku systematicky v novém trestním zákoníku figuruje, stejně jako obecnější neposkytnutí pomoci, spolu s dalšími delikty, mučení a jiné nelidské a kruté zacházení, šíření nakažlivé lidské nemoci, ohrožení pohlavní nemocí, ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty a rvačky,“ řekl Právu právník Karel Havlíček z kanceláře Havlíček Brain Team.

Informace Práva, že od nehod ujíždí pětina řidičů, vyvolaly značné ohlasy lidí. Drtivá většina soudí, že hájit se stresem po nehodě, který vedl k ujetí, jsou jen bohapusté alibi.

Většina čtenářů přitvrzení trestů za ujetí od dopravní nehody jednoznačně vítá, ale obává se, že jedna věc je zákon napsaný na papíře a druhá skutečná spravedlnost, tedy reálné potrestání.

Zlo patří do jednoho pytle, soudí právník

„Ten, kdo ujede od dopravní nehody, a ještě k tomu, když tam zůstane zraněný, který potřebuje pomoc, si zaslouží tvrdý trest,“ souhlasí Dušan Lukáč z Prahy.

„Jakkoliv mám jako právník k metodice trestního zákoníku řadu výhrad, v tomto případě se autorům podařilo vyslat vědomky či nevědomky silný vzkaz, že agresivita, zákeřnost, lhostejnost a bezohlednost, které se společností šíří jako rakovina, patří do jednoho pytle, ať je konkrétní forma kriminálního činu jakákoliv,“ potvrdil Havlíček.

„Trest až pět let za ujetí od nehody je vysoký. Nicméně kolik řidičů takový trest postihne? Buď dostanou podmínku, nebo rok vězení, na půlce si požádá o prominutí zbytku trestu, že se umí v base řádně chovat, a je to. Soudům by mělo být nařízeno, že se nebude promíjet zbytek trestu,“ je k přitvrzení trestů za ujetí skeptický Luboš Cafourek z Mladé Boleslavi.

Přitom zbabělcem, který zraní a ujede, nemusí být jen řidič v autě. Policisté v Jablonci nad Nisou od poloviny dubna hledají cyklistu, jenž v Palackého ulici těžce zranil 58letou chodkyni čekající na autobus, neposkytl jí ani první pomoc a ujel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám