Hlavní obsah

Údajný násilník z Černošic u soudu mlčí

Právo, Novinky, Lenka Kadeřávková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Za zavřenými dveřmi začal ve středu středočeský krajský soud projednávat případ, který se týká čtyř žen a dívek z Černošic u Prahy. Ty všechny loni přepadl a znásilnil sexuální deviant. Podle obžaloby jde o třiadvacetiletého Ukrajince Vladimíra Dubrovského.

Foto: Alena Zavoralová
Článek

"Vzhledem k citlivým datům, která se týkají poškozených, bude veřejnost až do vyhlášení rozsudku vyloučena," konstatovala soudkyně Alexandra Chrdleová ještě před tím, než byla čtena obžaloba.

Podle dřívějších informací Práva Dubrovskij údajně v Černošicích nelegálně pracoval a zřejmě i bydlel. Jak uvedla státní zástupkyně Miloslava Zagarová, loni na podzim si začal na temných místech městečka vytipovávat osamoceně jdoucí ženy. Obvykle šel proti nim, dokud se nedostal na jejich úroveň a pak se na ně vrhnul. Buď je přinutil k souloži, anebo přiměl, aby jej uspokojily orálně. Věk obětí prý roli nehrál.

Důkazy: DNA a rekognice

"Obžalovaného usvědčují ve třech případech stopy DNA, dvě z poškozených ho navíc poznaly," konstatovala na chodbě soudu Zagarová. Dubrovskij na svou obhajobu neřekl ani slovo. Před vyšetřovatelem mluvil pouze o jedné z žen. Prý šlo o nedorozumění. V případu by měly dnes svědčit znásilněné ženy, z nichž jedna se potýká s vážnou posttraumatickou stresovou poruchou.

Žádná z nich si už nepřála se s Dubrovským setkat, a proto by měly vypovídat z oddělené místnosti. Stěžejní má být i svědectví znalců. Ti se budou zabývat jednak psychickými následky obětí, jednak mírou sexuální deviace obžalovaného. Hlavní líčení bude pokračovat do pátku.

Obžalovanému hrozí až dvanáctileté vězení. Ukrajinští pachatelé znásilnění nejsou na území České republiky bohužel žádnou výjimkou. Časté případy policie zaznamenává mimojiné ve čtvrtém pražském obvodu, kde je několik ubytoven obývaných cizinci. Často jde o násilníky, kteří se v Česku zdržují bez povolení k pobytu, stejně jako tento muž.

Reklama

Související témata:

Související články

Černošický násilník sedí v cele

Policie je přesvědčena, že dopadla černošického násilníka, který v posledních měsících přepadl pět žen. Pachatelem má být 22letý Ukrajinec, který pracoval jako...

Výběr článků

Načítám