Hlavní obsah

Učitel tance zneužíval holčičky, šestiletou si chtěl vzít: Soud potvrdil 9 let vězení

Novinky, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražský učitel tance Petr Dostál (41) půjde s konečnou platností na devět let do vězení za pohlavní zneužívání dívek z mateřských škol, potvrdil ve čtvrtek Vrchní soud v Praze v odvolacím jednání. Muž své sexuální zaměření nijak neskrýval, založil i web pro pedofily. Rovněž byl přesvědčený, že má vztah s šestiletou holčičkou, se kterou chodil do společnosti, kde vystupovali jako zamilovaný pár, a chtěl s ní mít svatbu.

Petr Dostál u vrchního souduVideo: Novinky

 
Článek

Součástí trestu je ústavní sexuologická léčba a zákaz pedagogické činnosti na deset let. Dostál musí navíc zaplatit šestileté dívce 500 tisíc korun nemajetkovou újmu a dalším dvěma obětem má uhradit po 20 tisících.

Kromě Dostála byla na lavici obžalovaných ještě matka šestileté dívky, která u něj nechávala dceru přespávat, ačkoliv věděla, že tanečník je pedofil. Původně dostala tříletou podmínku, odvolací soud její případ vrátil k novému projednání.

Rozhodnutí vrchního soudu je pravomocné, v případu lze pouze podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

Dostála poslal na devět let za mříže v únoru Městský soud v Praze, obžalovaný podal odvolání. Podle soudu ho usvědčily zejména kamerové záznamy ze školky, pornografický materiál, který u něj našla policie, a svědectví holčiček.

„Všem se moc omlouvám, nejen těm přímo zasaženým, ale i lidem kolem. Mám nepřekonatelný pocit viny. Jsem ubožák, chci co nejvíc odčiňovat. Zklamal jsem všechny, vlastně i všechny pedofily, když jsem zvrhnul,“ řekl v závěrečné řeči obžalovaný.

Zároveň ale zmínil, že podle něj nastal problém ve chvíli, když se případem začali zabývat vyšetřovatelé a ptali se holčiček na intimnosti. Vyslýchané dívky byly podle něj pod tlakem a styděly se, do té doby s nimi prý bylo vše v pořádku. Podle znalců ale zneužité dívky trpí psychickou poruchou a dochází na terapii.

BEZ KOMENTÁŘE: Petr Dostál u souduVideo: Jakub Bartosz, Novinky

Jeho zájmem byly podle spisu zhruba pěti- a šestileté holčičky, které měl svěřené ve svých tanečních kurzech kroužků v letech 2015 a 2016. Podle obžaloby si obvykle bral stranou některou z dívek, posadil si ji obkročmo na klín, hladil ji, líbal, držel za zadek a penisem se třel o její tělo. Pořizoval si rovněž videonahrávky.

Tanečník v hlavním líčení řadu intimních kontaktů přiznal, se svou úchylkou se ale podle svých slov snažil bojovat a vždy hlídal, aby žádné z holčiček neublížil. Co se týče dcery spoluobžalované ženy, Dostál se hájil tím, že s ní měl skutečný vztah a plánovali budoucnost včetně svatby.

Dostál se chovat otevřeně jako pedofil ve společnosti i na internetu, kde vystupoval pod přezdívkou Plyšáček, rovněž se prohlásil za „pedokrále“.

Podle soudu má díky nařízené léčbě a vzhledem ke své inteligenci vzdělaného člověka šanci, aby získal na svou úchylku patřičný náhled a napravil se, momentálně by ale byl podle soudních znalců na svobodě nebezpečný.

Reklama

Výběr článků

Načítám