Hlavní obsah

Učí o respektu, ale přitom křivě obvinila manžela

Právo, Petr Kozelka

Jako lektorka učí o tom, jak důležitý je v životě respekt pro vztahy mezi dospělými i při výchově dětí. Když se ale její vlastní vztah hroutil, šel respekt stranou a místo něj nastoupilo obvinění bývalého manžela z toho, že děti mlátil a ji samotnou znásilňoval. Jenže vyšetřování nic takového neprokázalo, a tak sama lektorka skončila na lavici obžalovaných, kde ji soud potrestal za křivé obvinění podmínkou.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Žena se vypravila na policii, aby strážcům zákona popsala agresivní jednání bývalého manžela s tím, že delší dobu fyzicky napadal a týral jejich tři děti. Ty měl ponižovat, nadávat jim, několikrát prý děti zkopal či zfackoval.

Při druhé návštěvě navíc dodala, že ji manžel takřka deset let co 14 dní nutil k pohlavnímu styku i přes její nesouhlas a intimnosti si vynucoval násilím. Od narození prvního syna prý pociťovala sexuální vztah s manželem jako znásilňování. Policisté nebrali obvinění na lehkou váhu a muže začali prošetřovat kvůli trestným činům týrání svěřené osoby a znásilnění s hrozící trestní sazbou až deseti let.

Vyšetřovatelé ale nakonec nezjistili nic, co by skutečně napovídalo týrání a znásilňování v rodině. Před soudem tak skončila sama lektorka.

Obvinění považuji za účelové z důvodu, že k nim došlo ve chvíli, kdy zástupkyně sociálky navrhovala střídavou péči
otec dětí

„Je evidentní, že tvrzení obžalované o jejím znásilňování a omezování, respektive o týrání dětí ze strany bývalého manžela bylo zcela nepravdivé a že je použila zcela účelně ve chvíli, kdy se rozhodovalo o péči o děti a kdy otec projevil zájem o střídavou péči,“ zhodnotil okresní soud.

Podle soudu „obvinění mělo otce poškodit natolik, že by byla do budoucna eliminována možnost o děti pečovat“.

Řízení proti otci zastaveno

Sám otec před soudem řekl, že o svém obvinění se dozvěděl až na policii. V souvislosti s vyšetřováním musel podstoupit i zkoumání znalce sexuologa a nakonec bylo trestní řízení proti němu zastaveno. „Obvinění považuji za účelové z důvodu, že k nim došlo ve chvíli, kdy zástupkyně sociálky navrhovala střídavou péči,“ vypověděl otec.

Soud si k rozhodnutí přizval i znalce, který nenašel na dětech žádné známky traumatu. „Je možné, že děti dostaly někdy na zadek nebo vynadáno, ale to nemělo charakter trauma zážitku. Ze strany matky spatřuji negativní vliv v tom, že děti zapojovala do svého konfliktu s otcem,“ zjistil znalec.

Okresní soud ženu potrestal podmínkou na osm měsíců s odkladem na jeden rok, žena se ale s trestem nesmířila a podala odvolání. V něm tvrdila, že soud nesprávně vyhodnotil důkazy.

Odvolání neprošlo

„O násilném chování vůči dětem i o jeho lhaní existuje několik důkazů, které ovšem byly okresním soudcem zcela pominuty. Ačkoliv jde o důkazy zcela věrohodné, tak přesto otec, až na jeden, zcela popírá jejich pravdivost. Jeho věrohodnost je tak zásadně snížená a jeho výpověď je třeba považovat za zcela nevěrohodnou,“ tvrdila matka.

Odvolací senát ale ženiny argumenty smetl ze stolu. „Musela si být vědoma, že jinou osobu obviňuje nepravdivě. Lhostejno, jak vypjatý byl průběh jejich rozchodu a sporů o výchovu dětí, musí nyní ona sama po právu čelit důsledkům svého nezodpovědného počínaní,“ konstatovali soudci.

„Vzdělání, kterým obžalovaná disponuje, jí nepochybně umožnilo domyslet, jakým neblahým následkům, jako je možné omezení osobní svobody, pověst v rodině, okolí a zaměstnání, může takovým oznámením poškozeného vystavit,“ dodali soudci.

Organizace, v níž odsouzená lektorka pracuje, se za ženu přes pravomocný verdikt postavila.

„Spolupracujeme s ní již řadu let a za celou tu dobu se u ní setkáváme s přístupem, který je v souladu s morálními hodnotami slušného člověka. Máme možnost ji znát i jako matku, která se o své děti láskyplně stará a je jim oporou. Známe i celou její rodinu a vnímáme je jako laskavé a bezpečné zázemí pro děti, které jsou vystavovány neustávajícím útokům a nátlaku ze strany mocenských institucí i lidí,“ uvedl na dotaz Práva lektorský spolek.

Reklama

Výběr článků

Načítám