Hlavní obsah

Účetní poslala údajnému americkému lékaři 14,5 milionu. Z konta školy

Olomouc

Olomoučtí kriminalisté obvinili účetní (57) jedné z olomouckých základních škol ze zpronevěry 14,5 milionu korun. Hrozí jí až deset let za mřížemi. Právu to v pondělí řekl krajský policejní mluvčí Libor Hejtman.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Žena v době od 25. dubna do 14. června 2022 podle něj postupně převedla z účtu svého zaměstnavatele peníze na svůj bankovní účet. Ty obratem vyměnila za eura, která poslala na několik zahraničních účtů v domnění, že je zasílá na úhradu poplatků spojených s doručením cenného balíku od virtuálního zahraničního přítele, který se vydával za amerického lékaře na misi v Jemenu.

Že účetní působila v ZŠ Holečkova, policie nepotvrdila, Právu to však již dříve řekl náměstek olomouckého primátora Otakar Bačák (spOLečně).

Žena se zamilovala přes internet. Údajnému lékaři ze Sýrie poslala čtyři miliony

Bezpečnost

Škole zpronevěra výrazně zkomplikovala finanční situaci. Muselo jí pomoci město. V polovině července olomoučtí zastupitelé schválili poskytnutí návratné finanční půjčky ve výši 12 milionů korun na zajištění provozu a výplatu mimořádných odměn pro zaměstnance školy. Radnice už také poskytla škole finanční příspěvek na červnové výplaty.

Ženě byl zakázán přístup do školy a byla propuštěna. Stíhána je na svobodě. Kauza stála místo i ředitele školy, který na svou funkci rezignoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám