Hlavní obsah

Třináct let hrál retardovaného kvůli dávkám, soud ho poslal do vězení

Novinky, Jakub Bartosz
Praha

Zhruba třináct let podle obžaloby hrál před lékaři a úřady Petr Stojka (32) z Kladna mentálně postiženého, přičemž vyinkasoval dohromady zhruba dva miliony korun na různých příspěvcích od státu. Za zištné divadlo mu v pondělí vyměřil Obvodní soud pro Prahu 10 čtyřletý trest vězení. Obžalovaný je navíc ve vazbě kvůli podezeřní z krádeží v době nouzového stavu.

Obžalovaný Petr Stojka u obvodního soudu v červnu 2019Video: Novinky

 
Článek

Rozsudek není pravomocný, lze se proti němu odvolat, pak by případ řešil Městský soud v Praze. Státní zástupkyně, která navrhovala pětiletý trest, si nechala lhůtu na rozmyšlenou, zda se odvolá.

Podle soudce Petra Kacafírka důkazy jednoznačně prokázaly, že Stojka před úřady hrál komedii, duševní zaostalost vyvrátil rovněž soudem nařízený posudek znalce z psychiatrické nemocnice v pražských Bohnicích.

„Masivně předstíral duševní deficit za účelem získat příspěvky, což se mu podařilo,” sdělil soudce. Stojka si podle něj udělal z dávek nezanedbatelný příjem bez práce, a to celkem 15 000 tisíc korun měsíčně.

Třináct let měl muž z Kladna úspěšně hrát debila kvůli dávkám. Udělal přitom autoškolu

Krimi

Stojka se vyhlášení verdiktu neúčastnil, zastupoval ho jeho advokát, který se k případu nevyjádřil. Jeho klient je toho času ve vazbě, protože ho čeká soud kvůli obvinění z opakovaných krádeží v obchodech.

Rovněž součástí pondělního rozsudku byly dvě krádeže v supermarketu a drogerii z roku 2017, další trestné činnosti se měl pole vyšetřovatelů dopustit Stojka letos v době prvního nouzového stavu na jaře. Podle Kacafírka je pravděpodobné další navýšení trestu.

Podle verdiktu Stojka úspěšně žádal Českou správu sociálního zabezpečení o invalidní důchod v roce 2006, následně začal dostával také příspěvek na péči a mobilitu od města a Úřadu práce. Finanční podporu pobíral zhruba třináct let, kdy si přišel měsíčními platbami celkem na zhruba dva miliony korun. Peníze má podle verdiktu úřadům vrátit.

Úřednice vystavovala fiktivní žádosti o dávky, milióny měla posílat sama sobě

Krimi

Lékařka u Stojky diagnostikovala v roce 2005 středně těžkou retardaci, měl mít IQ 35. Když byla v domácnosti na kontrole sociálka, podle obžaloby seděl Stojka schoulený matce v klíně a držel pevně plyšového medvídka. Jeho matka tvrdila, že se sám o sebe v ničem nepostará. Jestli bude ještě v budoucnu matka Stojky součástí trestního řízení, státní zastupitelství neupřesnilo.

Obžalovaný byl u hlavního líčení naposledy loni, kdy s ním byla v jednací síni obtížná komunikace, příliš toho neřekl a působil nepřítomným dojmem. Soud pak jednání odročil kvůli vypracování znaleckého posudku specialistou z psychiatrické nemocnice v pražských Bohnicích, který retardaci zpochybnil. Mezitím se Stojka dostal do vazby kvůli podezření z krádeží.

Již dříve u soudu zaznělo, že Stojka byl v letech 2014 a 2015 ve výkonu trestu, v minulosti navíc úspěšně absolvoval autoškolu. Obžalovaný měl rovněž užívat návykové látky, například heroin a pervitin.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám