Hlavní obsah

Tři lidé nepřežili rekordní mrazy

• Aktualizováno

Silné mrazy si vyžádaly první tři lidské životy tohoto víkendu. Obětmi jsou zřejmě dva bezdomovci z Jablonecka a Královéhradecka, další ženu našli strážníci na autobusovém nádraží v Rožnově pod Radhoštěm.

Článek

„V Plavech na Jablonecku lidé objevili v sobotu kolem poledne mrtvého muže, lékař už potvrdil, že umrzl,“ informovala mluvčí Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Lenka Markovičová.

Dalšího muže našli lidé v Novohradeckých lesích u Hradce Králové. "Cizí zavinění přivolaný lékař na místě vyloučil, muž zřejmě umrzl," řekla mluvčí krajské policie Lenka Burýšková. Dodala, že předběžně lékař stanovil jako příčinu smrti prochladnutí.

Třetí obětí je 47letá žena, nejspíše také bezdomovkyně. Uvedl to mluvčí krajské zdravotnické záchranné služby Petr Olšan s tím, že cizí zavinění smrti bylo vyloučeno. „Přesto byla nařízena zdravotní pitva," dodal.

Nejchladněji bylo na Liberecku

Na Liberecku bylo v noci z pátku na sobotu nejchladněji z celého Česka. V osadě Jizerka u Kořenova na Tanvaldsku byl naměřen rekord pro tento den - 27,8 stupně Celsia.

Dvě desítky meteorologických stanic v zemi zaznamenaly v noci na sobotu teplotní rekord. Například v Teplicích bylo s minus 15,1 stupně Celsia překonáno maximum z roku 1925.

"Na 16 procentech stanic, které měří aspoň 30 let, byly překonány i teplotní rekordy pro 8. prosinec, mimo jiné v Ústí nad Labem (Vaňov minus 12 stupňů Celsia, Kočkov minus 11 stupňů Celsia)," sdělili meteorologové. Desetina všech stanic zaznamenala teplotu pod minus 18 stupňů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám