Hlavní obsah

Tragická rallye v Lopeníku: kamery v autech natočily situaci před sražením dívek

Právo, alf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obrovské lidské neštěstí, při kterém v listopadu loňského roku zahynuly při RallyeShow Uherský Brod v Lopeníku čtyři dívky ve věku od sedmi do devatenácti let, se opět vrací do povědomí lidí. Hlavní organizátor soutěže Petr Bujáček poskytl médiím záběry z videokamer umístěných v soutěžních vozech.

Videozáběry rallye v Lopeníku. Archivní video

 
Článek

Snímky zachycují poslední minuty života mladých dívek, do nichž v osudnou sobotu 10. listopadu najel soutěžní vůz číslo 27. Do obce se v tragický okamžik řítil automobil z mírného horizontu rychlostí kolem 150 až 160 kilometrů za hodinu.

Redakce má k dispozici videa závodníků jedoucích před smrtícím vozem. Jedná se o záběry, které má od začátku vyšetřování i Policie ČR. Z videí je patrné, že dívky v době tragického střetu stály v označeném zakázaném prostoru, dlouhé minuty komunikovaly dva metry od silnice s kamarádem, který se staral o bezpečnost na trati. Ten s nimi stál podle organizátora závodu na opačné straně silnice, než mu bylo určeno.

Zpočátku stál, kde měl

Podle Bujáčka nemohli na danou situaci ostatní pořadatelé reagovat. Při průjezdu prvních automobilů totiž bylo vše v pořádku.

„V úvodu rychlostní zkoušky, kdy se na trati pohybovala vozidla bezpečnostní, vozy komisařů, předjezdci a první soutěžní automobily, bylo v daném místě vše v pořádku. Pořadatel stál na pravé straně, jak měl. Od projetí vozidel se startovním číslem devět a dvanáct dochází však v tomto úseku ke změně situace a objevují se zde s pořadatelem na levé straně osoby, které tam bohužel setrvaly asi čtrnáct minut až do kritického okamžiku příjezdu automobilu číslo 27,“ přiblížil Bujáček.

Dispečink žádnou zprávu nedostal

Hlavní organizátor závodu zároveň vysvětlil, proč se rozhodl předat záběry médiím. „Nechci nikoho soudit, vyšetřování je v rukou policie. Videa jsem chtěl zveřejnit proto, abych vysvětlil, jaký byl průběh situace od doby, kdy jsme tam my byli oprávnění vstoupit a povolit rychlostní zkoušku. A jaký tam byl vývoj v době, kdy probíhá závod,“ podotkl Bujáček.

Nehoda na rallye na Zlínsku Video: Novinky

Na otázku, proč nebyl závod přerušen v době, kdy se osoby pohybovaly v nebezpečném prostoru, Bujáček odpověděl: „Řídící dispečink může závod zastavit v moment, kdy dostane upozornění od traťových komisařů, diváků nebo samotných jezdců, že je na trati nebezpečná situace. Což se bohužel nestalo.“

Případ vyšetřují zlínští kriminalisté. „V minulých dnech jsme získali poslední ze šesti soudních znaleckých posudků z oborů dopravy i soudního lékařství. Případ prověřujeme ze všech rovin. Zda pořadatel podnikl všechny kroky a splnil všechny předpisy, které měl. I to, jestli stáli diváci tam, kde neměli. Zkoumáme i případnou míru pochybení mladého hocha, který se staral o bezpečnost na trati,“ poznamenala krajská policejní mluvčí Jana Macalíková.

Vyšetřování chtějí kriminalisté uzavřít v nejbližších měsících.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám