Hlavní obsah

Tragická nehoda škodovek před soudem

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Dopravní nehodu, při které letos v lednu v Samotiškách na Olomoucku přišli o život čtyři mladíci ve věku 18 až 22 let a pátý leží v kritickém stavu v nemocnici, začal v úterý projednávat Okresní soud v Olomouci. Robertu Vršanskému (31) z Bruntálu, který masakr podle obžaloby hrubou nedbalostí zavinil, hrozí až desetileté vězení.

Foto: Alexandra Kohoutová
Článek

Tragédie s stala 19. ledna. Vršanský, který řídil vozidlo Octavia, se podle obžaloby při vjezdu do obce nevěnoval plně řízení, nerespektoval povolenou rychlost ani dopravní značení. Přes "stopku" nedal přednost v jízdě Škodě 130, v níž byla pětice mladých lidí. Čelem narazil do jejího levého boku, přičemž v důsledku rotace následovaly čtyři vzájemné nárazy a poté se škodovka převrátila na střechu.

Zatímco Vršanský i jeho spolujezdkyně, manželka Lucie (36) vyvázli z nehody bez zranění, čtyři mladíci utrpěli zranění, kterým na místě podlehli a pátý stále bojuje v nemocnici o život.

"Jeho stav je blízký smrti," konstatoval státní zástupce s tím, že Vršanský v době havárie, což potvrdil i znalec, jel rychlostí v rozmezí od 70 do 78 kilometrů v hodině.

Oslnilo ho prý slunce

"Projížděl jsem obcí maximálně šedesátkou. Všude kolem silnice jsou stromy a tedy i stín. Když jsem z něj vjížděl na křižovatku, oslnilo mě slunce. Snažil jsem se upravit stínítko a v tom okamžiku jsem uviděl stopku i zprava přijíždějící vozidlo. Pak jsem stačil už jen strhnout volant vlevo ve snaze zabránit nejhoršímu. Co bylo dál, k tomu se nedokáži vyjádřit. Byl to hrozný fofr," vypověděl u soudu bez dalších podrobností Vršanský.

Podle soudního znalce slunce skutečně mohlo Vršanského ozářit. "Nehoda by se však nestala, kdyby respektoval dopravní značení a jel předepsanou padesátikilometrovou rychlostí," konstatoval znalec.

Přezkoumání pojistky

Pozůstalé, jak na dotaz jednoho z jejich zmocněnců přiznal, Vršanský dosud osobně nekontaktoval. "Lidmi z mého okolí mi to bylo doporučeno. Ve styku jsem s nimi jen prostřednictvím mé právní zástupkyně," konstatoval Vršanský a dodal, že nehodu ve vztahu k obětem, resp. k pozůstalým, dosud neřešil ani s pojišťovnou, byť pojistku řádně uzavřenou má.

Připustil pak, že neuvažuje ani o "vysokém" odškodnění. "Jsem dělník a peněz moc nemám. Pozůstalým bych mohl zaplatit tak po třiceti tisících. Vše ostatní by se asi mělo řešit s pojišťovnou," mínil Vršanský.

Dál však případ soud neprojednával. Odročil ho na 30. září, protože obžaloba i zmocněnci pozůstalých, nárokující pro něm statisícové odškodnění, požadovali v této souvislosti přezkum Vršanského pojistky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám