Hlavní obsah

Tragédie špindlerovské lanovky je opět u soudu

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tragédii nákladní lanovky u boudy Bumbálka pod Špindlerovým Mlýnem, při jejímž zřícení zahynul 38letý muž a čtyři lidi se těžce zranili, ve středu znovu otevřel Okresní soud v Trutnově. Pětačtyřicetiletého provozovatele lanovky Miloslava Jirmana uznal loni v dubnu soud vinným, avšak upustil od trestu. Rozsudek napadl jak státní zástupce, tak samotný Jirman.

Miloslav Jirman u soudu v TrutnověVideo: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

Výsledek soudu by mohl ovlivnit jednání o odškodném. To po boudaři požaduje rodina mrtvého muže v souběžném občanskoprávním sporu vedeném u soudu v Náchodě. „Jde o stovky tisíc korun,“ potvrdil Jirmanův advokát Michal Fraňo.

Kompenzaci kvůli trvalým následkům úrazu, sníženému společenskému uplatnění a ztrátě otce požaduje nezletilá dcera mrtvého muže.

„Druhá dcera se ještě zcela nevyléčila. Nelze tedy vyčíslit škodu,“ doplnila právní zmocněnkyně poškozených Zuzana Mládková.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Miloslav Jirman u soudu v Trutnově.

Pokud soud uzná Jirmana, jemuž za usmrcení a těžké ublížení z nedbalosti hrozí až šestiletý trest, vinným, bude pro poškozené cesta k odškodnému snadnější. „Zároveň se snažíme o mimosoudní dohodu, což by bylo nejlepší,“ podotkla Mládková.

Přátelé proti sobě

Proces postavil proti sobě čtyřčlennou rodinu z Pardubicka a rodinnou známou. Jirman byl jejich společný přítel.

Tři sta metrů dlouhá lanovka, určená výhradně k přepravě nákladu, se zřítila 29. listopadu 2013. Pád přetížené korby s nosností 300 kilogramů způsobilo prasklé lano, podle znalců opotřebované a buď špatně, nebo vůbec neudržované.

„Nikdy jsem nikoho jiného jet lanovkou neviděla. Sama jsem ji použila možná dvakrát,“ vypověděla známá poškozené rodiny s tím, že přeprava lidí na nákladní lanovce nebyla běžnou praxí.

Žena po těžkém úrazu nevidí na pravé oko a skončila zprvu v úplné a nyní v částečné invaliditě.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Zřícená lanovka na Přední Labské.

Manželka mrtvého muže však o provozu lanovky tvrdí pravý opak. „Vypověděla, že lidé jezdili na nákladní lanovce běžně,“ uvedla soudkyně Stanislava Suchánková.

Ta soud kvůli výslechu dalších svědků odročila.

Policie případ vyšetřovala možná dva roky. Kriminalisté vyslechli okolo 350 bývalých hostů Bumbálky, kteří popsali řadu případů, kdy skoro 35letá lanovka neoprávněně vezla lidi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám