Hlavní obsah

To jsme tu ještě neměli, kroutí hlavou celníci. Našli statisíce neoznačených respirátorů z Číny

– Praha • Aktualizováno

Téměř 700 tisíc respirátorů zabavili při kontrolní akci pražští celníci. Nebyly nijak označené a neměly potřebné certifikáty o účinnosti.

Celníci našli respirátory bez certifikátůVideo: Aktu.cz

 
Článek

Respirátory byly podle celníků dovezeny z Číny. V převozním kontejneru byly krabice s celkem 680 tisíci respirátory. Zásilka měla hodnotu zhruba dva miliony korun.

„Nebyly nijak označeny a neměly certifikáty osvědčující jejich účinnost,” řekl šéf Celního úřadu pro hlavní město Prahu Josef Vachtl.

ČOI podle asociace toleruje respirátory bez evropské certifikace

Domácí

"Historicky poprvé jsme se setkali se situací, že jsme objevili při kontrolách respirátory, které vůbec nejsou jakkoli označeny," uvedl Vachtl.

Ochranné pomůcky bude podle něj muset dovozce dopravit mimo území Evropské unie, nebo zlikvidovat. Mířily na evropský trh. Podle Vachtla je nyní na dovozci, aby navrhl řešení situace. "Zboží se zkrátka nemůže pustit do volného oběhu," řekl ředitel celního úřadu. Zlikvidovat či odvézt respirátory bude muset dovozce na své vlastní náklady.

Mluvčí celníků Ivana Kurková doplnila, že stíhání v tomto případě nehrozí. Zásilku si celníci vybrali ke kontrole na základě informací a analýzy dat, které dostali již po vstupu zboží do EU, tedy v přístavu. V Praze jde o první významnou zajištěnou zásilku v tomto měsíci.

Foto: Celní správa

Respirátory bez označení

Foto: Aktu.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám