Hlavní obsah

Těhotnou ženu se dvakrát pokusil utýrat k smrti

Právo, Barbora Silná
Liberec

Z trýznivého mučení těhotné 23leté družky, kvalifikovaného jako pokus dvojnásobné vraždy, se před libereckým senátem Krajského soud v Ústí nad Labem v pondělí zodpovídal 30letý Slovák Rastislav Dunka. Obžaloba ho viní také z týrání svěřené osoby, za což mu hrozí až výjimečný trest.

Foto: Barbora Silná, Právo

Rastislav Dunka byl v pondělí u hlavního líčení spoután nejenom na rukou, ale i na nohou.

Článek

Na svou přítelkyni, která byla v pokročilém stádiu těhotenství, zaútočil podle obžaloby dvakrát v březnu a v dubnu loňského roku. V prvním případě ženu bil do obličeje a po celém těle, nutil ji koupat se ve vaně v ledové vodě, potápěl jí hlavu pod vodu na delší dobu tak, že ztrácela vědomí. Posléze ji chytil za nohy a trhnutím jí stáhl tělo pod hladinu.

Donutil ji spolknout chuchvalec vlasů a zlatý řetízek s přívěskem ve tvaru srdce.
obžaloba

„Ženu zachránilo to, že se rukama chytila trubek od bojleru a podařilo se jí dostat hlavu nad hladinu,“ uvedla v obžalobě státní zástupkyně. Nakonec ji zbil botou tak, že utrpěla otřes mozku a celou řadu zhmožděnin.

„Donutil ji spolknout chuchvalec vlasů a zlatý řetízek s přívěskem ve tvaru srdce,“ popisovala jeho činu obžaloba. Když ztratila vědomí, přivolal jí pomoc a žena skončila poprvé v nemocnici, kde ležela čtyři dny s otřesem mozku a mnohočetnými hematomy.

Dunka: "těch patnáct let ve vězení mi za to stojí"

Ve druhém případě, který se odehrál o měsíc později, už ale pachatel podle spisu zaútočil s cílem ženu zabít. „V průběhu útoku jí řekl, že tentokrát ji zabije a že mu těch patnáct let, co si za to odsedí, stojí,“ konstatuje obžaloba. Ženu pak brutálním způsobem týral.

Když se žena, v 17. týdnu těhotenství, dostala později do péče lékařů, dělily ji od smrti pouze minuty. Podstoupila několik operací, ale trvalé následky si ponese patrně celý život.

Pokus ženu zabít popřel

Dunka, který pochází z romské osady na Slovensku a v minulosti byl trestán za znásilnění, vyděračství nebo loupež, svou vinu popřel. U soudu řekl, že si vše napadená žena vymyslela a mohla kdykoli odejít.

„Nepokusil jsem se jí utopit, ani jsem jí nebodl, kdyby se něco takového stalo, těhotná ženská by to nemohla přežít,“ tvrdil u soudu.

Znalci: Je to sociálně tupý člověk

Znalci ale jeho výpověď zcela vyvrátili. „Všechna poranění korespondují s výpovědí poškozené a plně odpovídají mechanismu poranění,“ řekl soudní lékař, podle kterého byly jeho ataky trýznivé a mučivé.

Podle psychologů a psychiatrů je Dunka nezralý, primitivní, agresivní a sociálně tupý člověk s výraznými zlobnými rysy. Hlavní líčení bude kvůli nepřítomnosti svědků pokračovat 20. dubna.

Reklama

Výběr článků

Načítám