Hlavní obsah

Svobodův řidič nebude za nehodu potrestán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VYŠKOV

Soudce vyškovského okresního soudu Karel Menšík ve čtvrtek podmíněně zastavil stíhání bývalého řidiče ministra zahraničí Cyrila Svobody. Důvodem je prý lítost řidiče a snaha napravit vzniklou škodu a vyrovnat se s poškozenými. Tomáš Rynda zavinil dopravní nehodu služebního vozu letos v dubnu a těžce zranil ministra.

Foto: MP Frýdek-Místek

nástřik

Článek

Soudce to mohl udělat už v říjnu, ale čekal na urovnání poslední pohledávky. "Případ jsem nyní podmíněně zastavil a na původně obžalovaného muže musíme hledět jako na zcela netrestaného. Součástí mého rozhodnutí je i dvouletá podmínka a pokud Rynda nechce být za nehodu trestán, nesmí se do dvou let dostat do kolize se zákonem," uvedl soudce.

Soud tak udělal tečku za nehodou, při níž řidič porušil předpisy a se služebním autem jel na dálnici D1 mezi Vyškovem a Brnem nepřiměřenou rychlostí. Ministr Svoboda byl těžce zraněn a Rynda i jeho kolega z ochranky lehce. V místě, kde je nařízená rychlost 60 km v hodině, jel nejméně 122,9 km v hodině a nezvládl zatáčku, ze které vletěl do výkopu.

Omluvil se a vyrovnal škodu

Při zahájení hlavního líčení Rynda uznal svou chybu a uvedl, že se vyrovnal se všemi poškozenými, kteří uplatňovali nějakou náhradu škody za způsobenou nehodu. Jediná pohledávka se zdravotní pojišťovnou Ministerstva vnitra byla nevyřešená a zbývalo uhradit 1600 korun za léčení Ryndova kolegy.

Obhájce obžalovaného František Tůma potvrdil, že o této pohledávce nevěděl ani on, ani jeho klient. "My bychom to udělali dávno, nejde o nijak velkou částku, ale prostě jsme o nároku pojišťovny nevěděli," uvedl Tůma.

Proti zastavení stíhání nic nenamítá ani státní zástupce Zdeněk Adámek, který potvrdil, že by stíhání zastavil už v přípravném řízení, kdyby se Rynda hned přiznal a uznal svoji chybu. To však udělal až před soudem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám