Hlavní obsah

Svědci: Hoffmann chtěl odvysílat prohlášení

Novinky, Ivana Cihlářová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bývalý komunistický funkcionář Karel Hoffmann, který byl v srpnu 1968 vedoucím Ústřední správy spojů, se údajně v noci z 20. na 21. srpna 1968 opakovaně snažil, aby Československý rozhlas zveřejnil prohlášení ospravedlňující začínající okupaci země vojsky Varšavské smlouvy.

Foto: archiv Gymnázia Mikulov

Studentka Mirka při práci s interaktivní tabulí.

Článek

Vyplynulo to ze včerejších svědeckých výpovědí bývalého Hoffmannova řidiče Vlastimila Machálka a tehdejšího pracovníka ministerstva vnitra Milana Bubeníčka před pražským městským soudem.

Bubeníček uvedl, že spolu se svým kolegou dostal někdy po půlnoci 21. srpna 1968 od Hoffmanna příkaz, aby doručili tehdejšímu prozatímnímu řediteli Čs. rozhlasu Markovi text prohlášení, ve kterém byl vstup spojeneckých vojsk na naše území označen za oprávněný a obyvatelstvo bylo vyzýváno ke klidu. Marko ale měl obavy tento text odvysílat a odmítl ho převzít.

"Tento text pak vyšel 22. nebo 23. srpna v sovětské Pravdě. Uměl jsem tehdy dobře rusky a poznal jsem ho," uvedl Bubeníček. Podle jeho slov pod textem nebyla uvedena žádná konkrétní jména, pouze to, že za prohlášením stojí skupina osob z předsednictva ÚV KSČ, vlády a Národního prohlášení.

Vezl zalepenou obálku

Hoffmannův řidič pak včera před soudem řekl, že mu 21. srpna někdy k ránu Hoffmann přikázal, aby do rozhlasu odvezl dopis v zalepené obálce a předal jej tehdejšímu náměstku ředitele Karlu Hrabalovi.

"Zpětně jsem si pak vydedukoval, že v obálce je nějaké prohlášení, které má Hrabal odvysílat," uvedl Machálek. Ten ale zároveň popřel, že by od Hoffmanna někdy slyšel něco o připravované dělnicko-rolnické vládě či o chystané okupaci.

Na dotaz předsedkyně senátu, zda Machálkovi obálku pro Hrabala skutečně předal, Hoffmann odpověděl, že něco takového "nemůže potvrdit". Vyhnul se však přímému tvrzení, že jeho bývalý podřízený před soudem lhal.Ten jen chvilku před tím Hoffmanna označil za "nejlepšího šéfa, kterého v životě měl".

Ve čtvrtek bude jednání odročeno

Osmasedmdesátiletý Hoffmann je obžalován z vlastizrady formou sabotáže. Při svém lednovém výslechu před soudem Hoffmann potvrdil, že skutečně dal 21. srpna 1968 krátce před druhou hodinu ranní pokyn přerušit rozhlasové vysílání. Svůj postup ale hájil tím, že tak učinil na pokyn prezidenta Ludvíka Svobody, jenž si tak chtěl zajistit, aby právě jeho projev k občanům byl v dané chvíli odvysílán jako první. Jak při své tehdejší výpovědi, tak i při svých včerejších vystoupeních ale Hoffmann odmítal, že by jednal ve prospěch dělnicko-rolnické vlády, jak tvrdí obžaloba.

Výslechy dalších zhruba dvou desítek svědků budou před městským soudem pokračovat i dnes a zítra. Ve čtvrtek by se pak měl soud zabývat čtením listinných důkazů. Hlavní líčení pak chce předsedkyně senátu Pavla Augustinová odročit až na 10. března, neboť dva důležití svědci, mezi nimi i tehdejší náměstek ministra kultury a pozdějsí ministr zahraničí Bohuslav Chňoupek, jsou nemocní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám