Hlavní obsah

Studenti u soudu kvůli loupežné vraždě

Právo, Novinky, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Dva studenti ostravské Střední odborné školy ochrany osob a majetku, která připravuje mladé muže pro práci u policie a v ochrankách, stojí od úterka před soudem kvůli tomu, že měli oloupit a zavraždit 27letého podnikatele Radima Lukáše.

Foto: Královédvorský chrámový sbor (archiv)

Jiří Stivín zahraje na benefičním koncertu pro varhany v Hajnici.

Článek

Ze zločinu se zpovídá 21letý Tomáš Migala s dalším studentem školy, kterému v době vraždy ještě nebylo 18 let, a jeho jméno ani fotografii proto nelze zveřejnit. Spolu se dvěma studenty policejní školy je obžalován i jejich kamarád, dvacetiletý Petr Beránek z Ostravy.

Obžalovaný Tomáš Migaľa se s podnikatelem, který provozoval obchody na principu pyramidových her, dobře znal a věděl, že je velice zámožný člověk. S dalšími dvěma spoluobžalovanými měl podle policie v úmyslu Lukáše oloupit.

Zpočátku chtěli jen krást

Na svou oběť si počkali 3. května dopoledne u garáže v Ostravě-Zábřehu, kde ho napadli takzvaným boxerem. "Při napadení po něm požadovali vydání peněz, poté jmenovanému svázali lepicí páskou ruce a uložili ho do zavazadlového prostoru jeho vlastního vozidla," tvrdí obžaloba.

Beránek pak sebral Lukášovu peněženku s blíže nezjištěnou částkou, platební kartu a osobní doklady a z garáže utekl. Zbylí dva mladíci, studenti policejní školy, pak Lukáše zavezli autem k pískovně nedaleko obce Staré Vsi nad Ondřejnicí. Tam mu zalepili oči a znovu jej napadli boxerem a cihlou, tentokrát ale s mnohem větší intenzitou.

Chtěli od něj tří milióny korun, ale napadený jim tvrdil, že tolik peněz nemá a nabízel elektroniku za 100 tisíc korun, kterou měl doma. To útočníkům nestačilo. "Z obavy, že napadený by mohl poznat obviněného Tomáše Migaĺu, se jej rozhodli usmrtit. Po vytažení z vozidla ho opětovně napadli kopáním do hlavy, údery nalezenou větíví a především intenzivním škrcením páskou," tvrdí obžaloba.

Věděli, jak zamést stopy

Když se ujistili, že Lukášův život vyhasl, zatáhli bezvládné tělo do lesa, kde mu zahrabali hlavu do země a tělo zčásti zakryli zeminou a větvemi. Mrtvolu našla policie po intenzivním pátrání až o tři týdny později, již ve značném stupni rozkladu.

Když pak policisté oznámili nález těla a zadržení podezřelých mladíků, přiznali, že studenti policejní školy se snažili využít svých znalostí například k zametaní stop. "Jako předmět měli například kriminalistiku a kriminologii. Mysleli si, že jsou tak dobří, že na ně policisté nemají," uvedl tehdy kriminalista Radovan Vojta. Hlavní líčení má pokračovat do konce týdne, pak bude zřejmě odročeno na únor.

Reklama

Související témata:

Související články

Policie: Vrazi znali metody policejní práce

Mladí studenti z Ostravska , kteří podle policie nejprve kvůli penězům mučili a pak i zavraždili ostravského podnikatele Radima Lukáše měli policejní práci...

Výběr článků

Načítám