Hlavní obsah

Studenti s živnostníkem a nezaměstnaným si tiskli doma bankovky

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Olomoučtí kriminalisté dopadli tři muže a jednu ženu ve věku od 17 do 20 let, kteří v pronajatém bytě v Olomouci za využití výpočetní techniky padělali bankovky a tyto následně udávali jako pravé.

Foto: Policie ČR

Padělané bankovky, které kriminalisté zajistili.

Článek

„U jednoho ze zadržených bylo nalezeno 207 kusů padělaných bankovek v nominální hodnotě 1000 korun a plynová pistole. Jednalo se o zdařilé padělky. Obvinění napodobili i některé ochranné prvky, jako je ochranný kovový proužek a iridiscentní pás,“ řekla Právu v pátek olomoucká krajská policejní mluvčí Marta Vlachová. Papír před tiskem byl podle ní jedním z pachatelů upravován tak, aby budil dojem opotřebení.

Falešné bankovky byly udány dosud minimálně ve čtyřech případech a není vyloučeno, že další se mohou objevit později. I v tomto případě se jednalo o kvalitní padělky, které byly většinou odhaleny až v bankách, kam byly zaslány jako součást tržeb,“ uvedla mluvčí.

V rámci tří domovních prohlídek byly nalezeny i jednostranné tisky bankovek nominální hodnoty 200 korun. Dále byla zajištěna výpočetní technika, inkoustové tonery a další prostředky potřebné k výrobě falešných bankovek. Všichni čtyři zadržení byli obviněni ze zločinu padělání a pozměnění peněz.

„Policie podala podnět státnímu zástupci na vzetí jednoho z obviněných do vazby. Tento návrh však nebyl akceptován a státní zástupce dal příkaz k propuštění. Všichni obvinění jsou stíháni na svobodě,“ konstatovala Vlachová.

V případě odsouzení hrozí podezřelým odnětí svobody až na osm let, u osoby mladistvé trest poloviční.

„Dva z pachatelů jsou studenti, jeden je osobou samostatně výdělečně činnou a poslední z čtveřice je nezaměstnaný. Dosavadním šetřením bylo zjištěno, že motivem jejich jednání bylo zajistit si finanční prostředky na alkohol a pro další osobní potřebu,“ dodala policejní mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám