Hlavní obsah

Střelec z parkoviště dostal za dvojnásobnou vraždu doživotí

Právo, Novinky, ČTK, jfk, pno
PRAHA
Aktualizováno

Robert Tempel dostal ve středu za dvojnásobnou vraždu dvou mladých mužů z léta 2001 doživotí. Muže zabil na odlehlém lesním parkovišti u Hruškové na Sokolovsku. Plzeňský soud Tempela čtyřikrát osvobodil, odvolací soudy ale verdikt vždy zrušily. Senát středočeského krajského soudu Oldřišky Rysové ve středu vyhověl návrhu státního zástupce na doživotní trest.

Foto: Milan Malíček, Právo

Robert Tempel před soudní síní

Článek

Vyhlášení rozsudku doprovázela přísná bezpečnostní opatření. V soudní síni a přede dveřmi hlídkovalo osm maskovaných členů vězeňské služby a justiční stráž. Tempel se proti rozsudku na místě odvolal a současně podal stížnost pro podjatost soudu.

"Je to justiční vražda," komentoval Tempel rozsudek, když ho odváděla eskorta ze soudní síně.

V kauze vystupoval jako korunní svědek Lubomír Václav z Karlových Varů, jehož verzi událostí soudci uvěřili. Ten byl za účast na vraždě v minulosti také stíhán, soudy byl ale pravomocně osvobozen. Oba muži tvrdili, že vraždil ten druhý.

Obětí zájemce o auto

Podle obžaloby se čin odehrál v srpnu 2001 na parkovišti nedaleko obce Hrušková na Sokolovsku v západních Čechách. Václava podle soudního spisu kontaktoval jeho známý z ruzyňské věznice. Chtěl, aby zprostředkoval prodej auta jeho známého.

Václav následně oslovil majitele vozu Lukáše Svobodu a také Tempela, který údajně projevil o vůz zájem. Svobodovi se stalo osudným předání auta, při kterém podle soudního materiálu Tempel prodávajícího zastřelil. Na místě zabil i dalšího muže.

Zasáhl údajně i jeho známého Michaela Vičara, který přijel se Svobodou, a následně jej prý dobil údery do hlavy.

Svědek ze strachu pomáhal pohřbít těla

Václav v minulosti uvedl, že když viděl, jak Tempel oba muže zabil, ze strachu mu druhý den pomáhal pohřbít jejich těla ve Staré Vodě na Chebsku. Bál se prý Tempelových výhrůžek, že ho také zabije a že má známé na policii.

Tempel však tvrdí, že oba zavraždil Václav. Tempel prý vraždu neohlásil a Václavovi pomohl, jelikož měl strach. Protože je trestaný násilník, tak se prý bál, že vina by padla na něj. Václav mu podle něho navíc hrozil, že ublíží jeho přítelkyni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám