Hlavní obsah

Stovky vánočních kaprů v ohrožení, do přítoku rybníka unikla neznámá látka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Stovky vánočních kaprů ze sádek u Stodu na jižním Plzeňsku a tisíce dalších kusů z nedalekého rybníka jsou v ohrožení. Do potoka Merklínky, který oběma místy protéká, totiž v úterý odpoledne unikla neznámá látka. Hasiči na zhruba pětikilometrovém úseku vodního toku našli desítky uhynulých ryb.

Foto: HZS Plzeňského kraje

Neznámá látka unikla do potoka na Plzeňsku.

Článek

Událost se stala kolem půl třetí. „Znečištění jde od Zemětic až ke Stodu. Instalovali jsme norné stěny, abychom látku zastavili. Na hladině se tvoří pěna. Našli jsme desítky uhynulých ryb. Nebezpečí hrozí sádkám ve Stodu, kudy potok protéká. Rybáři tam mají připravené kapry na svátky,“ sdělil velitel dobrovolných hasičů z Nýřan Robert Kučera.

Brabec kvůli Bečvě selhal, viníka neznáme přes rok, zlobí se opozice

Domácí

Informaci potvrdil předseda stodského rybářského svazu Roman Tiller. „Na sádkách máme pět set kaprů, dvě stě padesát štik, amurů i línů. Ještě větší strach ale máme o násadu v nedalekém chovném rybníce, kde je zhruba 8000 ryb,“ vyčíslil.

Pod čističkou na Chrudimce uhynuly ryby

Krimi

Na místo zamířili hasiči z laboratoře ve Třemošné, aby odebrali vzorky vody. Radek Hauser z nýřanského odboru životního prostředí uvedl, že se zřejmě jednalo o močůvku. „Původ znečištění je pravděpodobně v zemědělské společnosti v Zeměticích,“ dodal mluvčí krajských hasičů Petr Poncar. Záležitostí už se zabývá také policie.

Foto: HZS Plzeňského kraje

Neznámá látka unikla do potoka na Plzeňsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám