Hlavní obsah

Stíhaný podplukovník chce jít do civilu s tučnou rentou

Právo, Patrik Biskup
PLZEŇ

Až na několik stovek tisíc korun může přijít daňové poplatníky odchod do civilu podplukovníka z elitního útvaru policejního prezídia Jiřího Pavlíka. Ten se rozhodl odevzdat odznak poté, co ho minulý měsíc obvinil státní zástupce ze zneužití pravomoci veřejného činitele pro podezření z vyzrazení tajných informací lidem z podsvětí.

Foto: Alena Lochmannová

Žádosti o dotaci pro rok 2017 přijímá odbor školství, mládeže a tělovýchovy krajského úřadu v době od 16. srpna do 31. října 2016.

Článek

Jako policista byl zatím postaven mimo službu. "Podal žádost o uvolnění ze služebního poměru. Podle zákona mu běží dvouměsíční výpovědní lhůta, která mu vyprší k poslednímu říjnu. Pak je automaticky uvolněn a má nárok na výslužné podle zákona," řekl mluvčí policejního prezídia David Kubalák.

Pavlík, který nosí uniformu bezmála třicet let, by si tak přišel jednorázově na přibližně 180 tisíc korun a každý měsíc by dostával příspěvek za službu zhruba okolo devíti tisíc korun. Náměstek policejního prezidenta Jaroslav Macháně řekl, že není vyloučené, že Pavlík bude propuštěn za porušení interních předpisů a tím by nárok na peníze ztratil.

"Původně chtěl odejít okamžitě na dohodu. To jsme mu neumožnili. Dostal dvouměsíční výpovědní lhůtu mimo jiné také proto, abychom měli čas provést vlastní šetření po linii našich předpisů. Zkoumáme, zda svým chováním neporušil například služební přísahu. Případné rozhodnutí o propuštění chceme mít podložené, abychom obstáli, pokud by se chtěl proti rozkazu bránit soudní cestou. Kdybychom totiž u soudu neuspěli, doplatíme mu více peněz než by dostal jako výslužné," vysvětlil Macháně.

Pavlík je služebně zařazen na funkci vedoucího skupiny krajské expozitury útvaru boje s organizovaným zločinem v Plzni. Dříve zastával funkci policejního ředitele okresu Plzeň-jih, ze které byl sesazen kvůli nezpůsobilosti. Nyní čelí obvinění, že měl poskytovat choulostivé údaje z tzv. živých vyšetřovacích spisů závažných trestních kauz. Inspekce ministra vnitra také prověřuje, zda za poskytnuté informace nebral peníze.

Jeho stíhání údajně souvisí i s nedávno odhaleným případem miliónové krádeže v areálu stavebnin firmy První chodská stavební v Klatovech, kde v červnu kriminalisté dopadli a z krádeže obvinili čtyři podezřelé, z nichž dva jsou příslušníci policie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám