Hlavní obsah

Státní zastupitelství obžalovalo exnáměstka Šišku kvůli miliardové zakázce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Bývalého náměstka ministerstva práce a sociálních věcí Vladimíra Šišku ve čtvrtek obžalovalo Vrchní státní zastupitelství v Praze v souvislosti s miliardovou zakázkou na kontrolu sociálních dávek, kterou měla bez výběrového řízení získat firma IBM. Zastupitelství to ve čtvrtek uveřejnilo na svém webu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalý náměstek ministra práce Vladimír Šiška (vlevo) a někdejší ředitel odboru informatiky Milan Hojer

Článek

Šiška podle obžaloby zneužil pravomoci úřední osoby, dopustil se pokusu o porušení povinností při správě cizího majetku a pokusu o porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže. Šiška, který byl již v minulosti obžalován kvůli jiné IT zakázce, stíhání označil za absurdní.

Obžalobě kromě něj čelí také soudní znalec, který k zakázce zpracoval posudek. Toho obžaloba viní z pokusu o křivou výpověď a nepravdivý znalecký posudek.

Státní zastupitelství nesdělilo jména obžalovaných. Šiška však v minulosti v médiích uvedl, že se ho obvinění týká.

V listopadu 2013 obvinila Šišku a soudního znalce protikorupční policie v souvislosti s miliardovou veřejnou zakázkou na kontrolu sociálních dávek. Tu v roce 2012 vyhlásilo ministerstvo práce a sociálních věcí a jejím cílem byla úspora ve výdajích na sociální dávky zlepšením adresnosti a účelovosti jejich vyplácení.

Ministerstvo si chtělo bez výběrového řízení pronajmout od společnosti IBM systém, který měl kontrolovat posudkové lékaře, a zabránit tak zneužívání dávek. Tendr v listopadu 2012 zrušil antimonopolní úřad poté, co si na postup ministerstva stěžovala česká pobočka softwarové společnosti SAS Institute.

Záměr vybrat dodavatele v jednacím řízení bez uveřejnění byl podle úřadu nezákonný a tento postup mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky.

Nezpůsobilý posudek

Podle znaleckého posudku, kterým tehdy Šiška hájil postup ministerstva, nemohl zakázku získat nikdo jiný než právě IBM. Antimonopolní úřad však posudek označil za nezpůsobilý.

Znalec se prý spíše než na zodpovězení otázky, která řešení přicházejí v úvahu, soustředil na dokázání toho, proč je plnění poskytované IBM nejlepší možné.

Šiška, někdejší náměstek ministra Jaromíra Drábka (TOP 09), čelí v souvislosti se svou činností na ministerstvu i dalším trestním stíháním.

Společně s někdejším ředitelem IT odboru ministerstva Milanem Hojerem je obžalován z podplacení a zneužití pravomoci úřední osoby. Dvojice podle policie nabídla firmě OKsystem přidělení zakázky za zhruba 100 miliónů korun výměnou za to, aby stáhla stížnost na postup ministerstva, kterou podala k antimonopolnímu úřadu.

Drábkův exnáměstek je obviněn také v kauze údajně zmanipulovaných IT zakázek na provoz systému výplaty sociálních dávek.

Reklama

Výběr článků

Načítám