Hlavní obsah

Squatteři, kteří obsadili dům na Pohořelci, skončili v poutech

– Praha • Aktualizováno

Policejní těžkooděnci zasáhli proti squatterům, kteří v sobotu obsadili chátrající dům na pražském Pohořelci. Majitel domu policii požádal o vyklizení. Zadrženo bylo celkem 27 osob.

Těžkooděnci zasahovali na Pohořelci Video: Jakub Herzán, Novinky

 
Článek

„Ve 14:15 došlo k zásahu na žádost člověka pověřeného majitelem. Bylo vyvedeno a zajištěno 26 osob, které neuposlechly několik výzev k opuštění domu. Jednu ženu policisté chytili, když chtěla vběhnout zpět do domu,“ řekla Novinkám mluvčí policie Jana Rösslerová. Zadržení lidé jsou podezřelí z přestupku, hrozí jim několikatisícová pokuta.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zadržené vyvedli těžkooděnci s pouty na rukou. Podle mluvčí si museli příslušníci pomoci "hmaty a chvaty". Squattery policie převezla na služebnu Na Perštýně k podání vysvětlení.

Policisté na místě zůstávají

Na místě bylo asi 40 těžkooděnců, policejní psovodi, ale i strážníci městské policie. Okolí je uzavřené. Policisté na místě zůstanou do doby, než majitel objekt zajistí.

Informaci o neoprávněném vniknutí do domu policisté obdrželi už v sobotu večer od pověřené osoby, která žádala o pomoc. Squatteři s policií nekomunikovali a nedbali výzev k opuštění objektu.

Foto: Novinky

Dům, který squatteři obsadili

Mluvčí squatterů Radko Pytlíček označil obsazení objektu na Pohořelci za "preventivní občanskou intervenci". Policejní zásah považuje za zbytečný. "Dům je prázdný a chátrá, a to nejspíš záměrně. Firma chce zřejmě objekt změnit z bytového na administrativní. To, že se bude rozpadat, jí to má zřejmě usnadnit," řekl Pytlíček.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Squatteři obsadili dům již v sobotu

Squatteři chtěli v domě původně zůstat jen v sobotu. Akcí s názvem Vzpomínky na budoucnost chtěli připomenout legendární squat Ladronka, od jehož obsazení uplynulo 20 let. Původně měli v úmyslu obsadit více budov, do některých se jim ale nepodařilo dostat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám