Hlavní obsah

Spis k Čapímu hnízdu může do Sněmovny, má být v zabezpečené místnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dozorující státní zástupce Jaroslav Šaroch povolil na žádost šéfky mandátového a imunitního výboru Heleny Válkové (za ANO) převoz trestního spisu ke kauze Čapí hnízdo do budovy Sněmovny.

Foto: koláž Novinky.cz s Právo

Článek

Právu to ve čtvrtek řekla Válková s tím, že spis by měl do speciálně zabezpečené místnosti výboru dorazit 7. prosince. Poté budou mít jeho členové tři týdny na prostudování policejních dokumentů k případu.

Mají tedy možnost se seznámit s výsledky vyšetřování kauzy údajného padesátimilionového dotačního podvodu, kde byl původně obviněn premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) a jeho někdejší poradkyně bývalá místopředsedkyně představenstva společnosti Farma Čapí hnízdo Jana Nagyová (dříve Mayerová). Za podvod a poškození finančních zájmů EU jim hrozí až desetileté tresty.

Čapí hnízdo: výbor chce zpřístupnit spis

Domácí

Babiš ale získal ve volbách svým zvolením do Sněmovny znovu poslaneckou imunitu a Šaroch tak musel opět požádat o jeho vydání k trestnímu stíhání. V této kauze již potřetí.

V předchozích dvou případech mu Sněmovna vyhověla, a i tehdy se před rozhodnutím dolní komory parlamentu mohli členové mandátového a imunitního výboru seznámit s vyšetřovacím spisem – ale na policii.

Vždy to bylo přímo v budově pražské policie v Kongresové ulici, protože vyšetřovatelé odmítli dát spis z ruky. Tentokrát je ale situace jiná.

Foto: Právo

Státní zástupce Jaroslav Šaroch

„Dnes jsem obdržela do datové schránky sdělení k naší žádosti o zpřístupnění toho spisu. Státní zástupce nám vyšel vstříc a 7. prosince bude spis doručen do prostoru k tomu účelu vhodně připravenému přímo tady v mandátovém a imunitním výboru,“ řekla včera Právu někdejší ministryně spravedlnosti Válková.

Informaci následně redakci potvrdil i mluvčí pražských městských žalobců Aleš Cimbala. „Vydali jsme souhlas a spis bude převezen do Sněmovny,“ řekl Právu.

Spis by měli mít poslanci k dispozici do 28. či 29. prosince, a jak včera Válková doplnila, první z členů výboru už o jeho prostudování projevili zájem.

Policie už potřetí navrhla obžalovat Babiše

Domácí

„Vyšla jsem jim vstříc, ale jsem si vědoma toho, že se tady nesmí nic stát, a proto jakýmkoli způsobem zajistím, aby nedošlo k nějakému úniku informací,“ dodala šéfka výboru.

Reklama

Výběr článků

Načítám