Hlavní obsah

Soudce z lidu s exekucemi na krku se po 26 letech vzdal funkce

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Po šestadvaceti letech rezignoval na funkci přísedícího soudce Milan Brabec ze Stříbra. Učinil tak poté, co Právo před dvěma týdny upozornilo na jeho miliónové dluhy s tím, že řadu věřitelů připravil o peníze způsobem hraničícím s podvodem. Vyšetřovala ho kvůli tomu i policie.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Je to tak, vzdal se funkce,“ potvrdila v pondělí Právu šéfka tachovského okresního soudu Ilona Kratochvílová. Ta už dříve přiznala, že o finančních problémech Brabce věděla.

„Netušila jsem ale, že je to v takovém rozsahu,“ reagovala, když ji reportér Práva seznámil s tím, že má Brabec na krku čtrnáct exekucí. Poté si jej zavolala na kobereček a dala mu týden na rozmyšlenou, aby sám za této situace zvážil rezignaci, jinak se může stát, že ho sama z funkce odvolá.

Že zadlužený Brabec působil jako přísedící soudce, který má v senátu stejný rozhodovací hlas jako profesionální soudce, je zarážející i s ohledem na zákon o soudech a soudcích. „Ten říká, že soudce a přísedící je povinen se v občanském životě zdržet všeho, co by mohlo narušit důstojnost soudcovské funkce nebo ohrozit důvěru v nezávislé, nestranné a spravedlivé rozhodování soudů,“ vysvětlila mluvčí Krajského soudu v Plzni Alexandra Vaňková.

Exekutoři Brabcovi rozprodali prakticky všechny jeho nemovité a movité věci. Věřitelům se tím vrátil ale jen zlomek toho, co jim Brabec dluží. Například dvaaosmdesátiletá Jiřina Šťastná ze Stříbra, která mu za necelé dva milióny prodala pole získané v restituci, dostala od něj jen polovinu peněz. [celá zpráva]

„Pořád sliboval, že to doplatí. Pak jsem zjistila, že pozemek prodal bývalému starostovi a dneska tam stojí sluneční elektrárna, kterou vlastní německý podnikatel,“ uvedla Šťastná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám