Hlavní obsah

Soudce: Uprchlý Wolf má nejspíš peněz na ukrývání dost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odsouzený bývalý politik ČSSD Petr Wolf se už bezmála devět let ukrývá před spravedlností, pravděpodobně v zahraničí. Pátrání po něm policie vyhlásila 25. ledna 2013. Podle soudce Krajského soudu v Ostravě Miroslava Muchy, který jej poslal do vězení za dotační podvod, musí mít uprchlý exposlanec dostatečné finanční zdroje a postupovat velmi sofistikovaně.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý poslanec Petr Wolf

Článek

Policie momentálně případ nechce komentovat. Podle posledních policejních informací z roku 2019 se Wolf ukrývá v Paraguayi.

„Aktuálně nemáme k případu žádné informace ke zveřejnění,“ řekl pouze mluvčí policejního prezidia David Schön. Podle Muchy ale pátrání intenzivně pokračuje.

„Jsem v občasném kontaktu s policisty, kteří pátrání mají na starost. Vím, že intenzivně pracují. Zatím ale neúspěšně,“ řekl předseda senátu. Dodal, že bývá informován o tom, jak pátrání postupuje a jaké kroky policie podniká.

Odsouzený exposlanec ČSSD Wolf se skrývá v Paraguayi

Krimi

„Pátrají všemi možnými prostředky. Je ale obtížné najít někoho, kdo má dostatečné prostředky. Navíc v zemi, se kterou nemá Česká republika uzavřenou smlouvu a spolupráci,“ řekl.

Podle něj musí Wolf mít k dispozici peníze, které mu skrývání umožní. Popřípadě si musí v zemi pobytu najít nové živobytí a prací si vydělávat. „Těžko říct, co by pan Wolf mohl v takovém případě nabídnout,“ řekl soudce.

V roce 2019 policisté zveřejnili, že Wolfa vypátrali právě v jihoamerické Paraguayi. Tamní policisté však zatím nepřistoupili k jeho zadržení. Od té doby k jeho pobytu nic oficiálního neuvedli.

Jsem nevinný. Z vězení se ale nelze hájit, tvrdí uprchlý exposlanec Wolf

Krimi

Ostravský soud Wolfa uznal v roce 2012 vinným z toho, že podvedl ministerstvo životního prostředí, od něhož dostal dotace na základě nepřesných, zkreslených a lživých informací. Na dva projekty spolu s manželkou v letech 2005 až 2007 čerpal 11 milionů korun. Wolfovi za to ostravský krajský soud uložil pět let vězení a pokutu milion korun.

Vrchní soud v Olomouci trest zpřísnil na šest let vězení a pokutu pět milionů. Odsouzena byla i jeho manželka k podmíněnému tříletému trestu a pokutě milion korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám