Hlavní obsah

Soudce může přijít o talár. Kvůli šestnáctileté dívce

Brno

Už několik týdnů bublá pod povrchem brněnské justice skandál, který může zasadit škaredou ránu brněnskému krajskému i městskému soudu. Na těch totiž působil soudce, který je trestně stíhán kvůli kontaktům se šestnáctiletou dívkou. Ta sama přitom vystupovala v jiné kauze jako oběť trestného činu. Soudce by v případě odsouzení přišel o talár.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Případ, na který jako první upozornilo Právo, se začal psát už před měsíci ještě v době, kdy soudce, jehož jméno redakce zná, ale s ohledem na stav vyšetřování jej neuvádí, působil na městském soudu.

Právu se podařilo zpětně zrekonstruovat celý případ na základě informací od zdrojů obeznámených s vyšetřováním. Vše začalo ve chvíli, kdy byl soudce přítomen policejnímu výslechu dívky, která měla být obětí pohlavního zneužívání.

Výslech se konal jako tzv. neodkladný úkon, u něhož musí být vždy přítomen soudce, aby zajistil zákonnost výpovědi.

Obžalovaný soudce si stěžoval na krácení práv a podjatost žalobce

Krimi

A právě po tomto výslechu, při němž dívka hovořila o svém zneužívání, soudce dívku oslovil, a to hned na recepci policejní stanice v Brně.

Prozradil jí, že je soudce, a řekl, že poslouchal její výpověď za zrcadlem. Pochválil ji za statečnost a nabídl jí pomoc v podobě bezplatného právního zastoupení známé advokátky z Prahy.

Jenže nezůstalo jen u předání kontaktů. Věkově i postavením zcela nesourodá dvojice zůstala v kontaktu. Podle zjištění Práva komunikovali mimo jiné i přes sociální sítě, přičemž dívka posílala soudci lechtivé fotky či videa.

Soudce se s dívkou měl několikrát sejít, jedno setkání mělo mít podobu večeře přímo v sídle organizace na pomoc dětem, v jejíž péči v tu dobu dívka byla. K žádnému intimnímu styku ale mezi dvojící podle informací Práva nedošlo.

Mé chování bylo nevhodné a naivní, řekl soudce Elischer. Jeho řeč má 120 stran

Krimi

Kontakty vyvrcholily tím, že soudce předal dívce deset tisíc korun. Podle přesvědčení vyšetřovatelů bylo předání peněz motivováno snahou dívku umlčet. Ta ale nakonec o svých kontaktech promluvila a rozjelo se vyšetřování.

V březnu letošního roku byl soudce obviněn a v červenci byl postaven mimo službu. Policisté také zabavili jeho počítač v kanceláři na brněnském soudu, přičemž nyní analyzují zajištěné dokumenty.

Soudce prostřednictvím svého obhájce Martina Klima Právu vzkázal, že s obviněním nesouhlasí.

„Klient byl veden pouze snahou této dívce pomoci. Zmíněná finanční částka pak nebyla určena pro to, aby dívka o něm nemluvila, ale oslovila jej s prosbou o pomoc, aby mohla splatit svůj dluh ve výši deset tisíc korun,“ zdůraznil Klimo.

Reklama

Výběr článků

Načítám