Hlavní obsah

Soud zprostil dva dozorce obžaloby z napadení vězně. Byl problematický

Právo, Aleš Pelikán
Litoměřice
Aktualizováno

Okresní soud v Litoměřicích ve čtvrtek osvobodil dva dozorce místní vazební věznice, kteří zranili cizince při zákroku ve výtahu. Žalobou za to byli viněni ze zneužití pravomoci úřední osoby a hrozily jim tři roky až deset let ve vězení. Soud uvěřil oběma dozorcům, že se poškozený choval agresivně a použití donucovacích prostředků bylo oprávněné. Státní zástupce se proti rozsudku na místě odvolal, oba dozorci se práva na odvolání vzdali.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Obžalovaní Jaroslav Nepovím (druhý zleva) a Miroslav Hupka (zcela vpravo) se svými obhájci před zahájením hlavního líčení.

Článek

Soud dospěl k závěru, že výpovědi poškozeného nelze uvěřit, a uvěřil spíše výpovědi dozorců, kteří vykonávali svou práci vždy bezchybně. „Výpověď poškozeného soud vyhodnotil jako vzbuzující pochybnosti, že nebylo možné rozhodnout o vině obžalovaných. Výpověď obžalovaných je věrohodnější. Soud se přiklání k verzi, že použili donucovací prostředky v souladu se zákonem,“ řekla předsedkyně senátu Alexandra Šetková.

„Zákrok byl vyhodnocen všemi oprávněnými jako oprávněný. Poškozený porušoval předpisy ve věznici každý den několikrát. Soud rozhodl naprosto správně,“ byl spokojený obhájce obžalovaných.

„Výrok soudu vnímám jako špatný, proto jsem podal na místě odvolání. Já si myslím, že všechny důkazy kromě výpovědi obviněných svědčí o opaku,“ uvedl státní zástupce Radek Bělor.

Použili obušek

Lotyš se soudí s českými dozorci. Ve věznici ho prý bili a šlápli mu na koleno

Krimi

Dozorci měli podle obžaloby napadnout muže z Lotyšska, který byl v předávací vazbě, v úmyslu ho potrestat za předchozí napadení jejich kolegy. Dozorci podle žalobce muže několikrát udeřili do horní poloviny těla, jeden z nich použil i gumový obušek, čímž mu způsobili mnohačetná poranění, poraněné měl i koleno.

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) začala případ vyšetřovat na popud tehdejší obhájkyně Lotyše, která popsala, jak se zhrozila jeho vizáže, když ho po incidentu ve věznici navštívila. Podle znalce jeho zranění odpovídala nejméně dvanácti úderům obuškem.

Fajád ve vazbě telefonoval, dva dozorci obžalováni

Krimi

Poškozený muž byl před incidentem v místnosti pro návštěvy se svou matkou. V závěru návštěvy žádal o pokračování, to mu ale dozorci nepovolili. Cizinec se pak střetl s jiným dozorcem, který oprávněně použil donucovací prostředky. Úkolem obžalovaných bylo převzít ho na ošetřovně a odvést na celu.

Souzen v Rize

Po ošetření Lotyše převzali dva obžalovaní a měli ho převézt výtahem do cely. Obžalovaní se hájili tím, že Lotyš se choval agresivně a oni se báli o život v jedoucím výtahu, proto když nereagoval na výzvy, použili hmaty, chvaty a obušek. Po zákroku muže opět převezli na ošetření a o zákroku sepsali záznam, který schválili nadřízení.

Poškozený muž byl odsouzen v Rize za účast na protivládních demonstracích, po vydání evropského zatýkacího rozkazu byl zatčen v Liberci. Tam podle podané obžaloby polil úmyslně příslušníka vězeňské služby vařící vodou, tento případ není pravomocně ukončen.

Právní zástupce cizince Alexej Krenke uvedl, že muž má trvalé následky. „Poškozený dostal milost od prezidenta Lotyšska, takže jednoznačně byl politickým vězněm,“ uvedl Krenke.

Reklama

Výběr článků

Načítám