Hlavní obsah

Soud zastavil stíhání obžalovaných v kauze fondů Trend a Mercia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové
Aktualizováno

Hradecký krajský soud zastavil na základě prezidentské amnestie stíhání osmi obžalovaných v kauze údajně vytunelovaných investičních fondů Trend a Mercia. Uvedla to v úterý Česká televize (ČT). Mluvčí soudu Jana Kliková řekla, že soud zatím nemůže rozhodnutí komentovat, protože dosud nebylo doručené stranám.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Miroslav Hálek u soudu

Článek

Obžaloba vinila manažery z poškození fondů ve výši 1,4 miliardy korun. Amnestie se podle ČT týká například Miroslava Hálka. Ten už ale dříve naznačil, že ji odmítne.

Policie začala případ řešit před 16 lety. Hradecký soud loni v říjnu, při třetím projednávání případu, uložil dvěma bývalým manažerům fondů tříleté tresty a dvěma dvouleté tresty vězení.

Odsouzena byla polovina z osmi obžalovaných, ostatní soud zprostil. Soud v říjnu také rozhodl o tom, že odsouzení by měli v různé míře fondům nahradit škodu v částce přes 700 miliónů korun.

Tresty byly nižší než při dvou původních rozsudcích hradeckého soudu. Původní nejvyšší trest při prvním rozsudku v roce 2008 byl sedm let vězení a odsouzeno tehdy bylo deset lidí.

Fond Trend založili v roce 1991 hudebníci Michael Kocáb a Martin Kratochvíl, kteří v kauze figurují jako svědci

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám