Hlavní obsah

Soud vyměřil Palestinci šest let za vraždu v pražském baru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Palestinec Talat Makdad má jít za vraždu Františka Daška na šest let do věznice s dozorem. Podle dnešního rozsudku pražského městského soudu zastřelil v červenci českého občana nelegálně drženou zbraní v pražském baru Admirál. Soud zároveň muži uložil protialkoholní léčbu.

Foto: MDZ
Článek

Podle obžaloby se osmačtyřicetiletý Palestinec dostal do špatné rodinné i finanční situace a několikrát se pokusil o sebevraždu. Také 5. července se chtěl zastřelit. Nejdříve popíjel v restauraci U Romana a poté odešel se skupinkou známých do baru Admirál.

Tam se dostal do slovního sporu s o rok starším Daškem, kterého střelil do krku. Muž na místě zemřel. Makdad během procesu opakoval, že si nepamatuje, jak se celá událost odehrála. Vybavuje si pouze hádku s neznámým mužem a následný výstřel.

Opilý prý odešel a přespal v nedalekém parku. "Je mi to velice líto, nechápu, jak jsem to mohl udělat," uvedl. Soudní znalci se shodli na tom, že na chování obžalovaného měl zásadní vliv jeho zdravotní stav a špatná životospráva. Přestože trpěl chronickým zánětem slinivky, v době před vraždou nebral léky, nedržel předepsanou dietu a pil alkohol.

Alkohol mu poškodil mozek

Obviněný například vypověděl, že posledních 14 dní vůbec nejedl a pouze pil pivo. Podle znalců tento způsob života vedl až k poškození mozku, a tím ke snížení rozpoznávacích schopností. Na jeho činu se podepsala také opilost. Znalci přesto potvrdili, že existuje velká možnost zařazení do společnosti.

"Svého činu lituje a nechová se asociálně," uvedl jeden z psychologů. Obžalovaný se na místě vzdal možnosti odvolání, státní zástupce si vzal lhůtu na rozmyšlenou. Proti rozsudku je možné se odvolat k vrchnímu soudu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám