Hlavní obsah

Soud v Praze chce v prosinci předvolat katarského prince

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až na 2 .prosince nařídil pražský městský soud znovu otevřené odvolací řízení s katarským princem Hámidem bin Abdullah al-Sáním, kterému zatím nepravomocně soud v Praze 2 uložil už v roce 2005 trest 2,5 roku vězení za sex s 16 nezletilými dívkami.

Článek

Případ však Česko ještě před odvolacím jednáním předalo do Kataru, kam z rozhodnutí tehdejšího ministra spravedlnosti Pavla Němce mohl odcestovat i Sání. Jenže tamní úřady pak stíhání prince zastavily.

Letos v březnu se proto pražský městský soud k případu vrátil, jelikož katarské orgány nesplnily podmínku danou české justici a Sáního neobžalovaly. Proto byla kauza znovu otevřena a nařízeno znovu odvolací řízení.

A proč až na 2. prosinec? „Nám jde o to, aby si obžalovaný převzal předvolání k soudu. Proto jsme termín dali až na 2. prosince, protože očekáváme obtíže s doručením předvolání,“ upřesnil důvody mluvčí městského soudu Petr Kulawiak.

Soud nemusí být nikdy

Podle dřívějšího vyjádření předsedy odvolacího senátu Petra Stutziga pro Právo může doručování trvat až osm měsíců. Mluvčí soudu Kulawiak včera dokonce nevyloučil, že ani do zmíněného 2. prosince se nemusí podařit Sánímu předvolání doručit.

„Očekáváme, že se to podaří, ale možné je všechno. Pokud se to nepodaří, budeme stanovovat nové termíny, dokud ho nepředvoláme, protože to podle zákona musíme,“ podotkl Kulawiak.

Je tedy klidně možné, že když česká justice předvolání Sánímu nedoručí, soud se nebude konat nikdy.

„Nedoručením by totiž bylo pošlapáno jeho právo na účast při jednání. My ale víme, kde se zdržuje a doručit mu to tam musíme,“ pevně věří Kulawiak.

e by se ale Sání osobně na odvolací jednání osobně dostavil nebo jej Katar vydal zpět do ČR, tomu zřejmě nevěří nikdo z českých soudců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám